sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiKlaus Iohannis: Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele

Klaus Iohannis: Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele

Președintele României Klaus Iohannis a condamnat marți, printr-o declarație de presă, manifestările violente înregistrate la la protestele inițiate de formațiunea politică AUR în mai multe orașe ale țării.

”Condamn cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei și antisemitismului. Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriașă în aceste momente dificile pentru țara noastră. Violența, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viața românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la liberă exprimare sunt toxice și nocive. Ura și violența nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate și, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România” – a spus președintele Iohannis.

”Demonstrațiile și protestele sunt firești, legitime și fac parte din structura oricărei democrații funcționale. Intolerabile și complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viața și sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează și neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni și a răpus milioane de suflete la nivel global. Țara noastră a reușit până acum să depășească toate așa-numitele valuri ale pandemiei tocmai pentru că cetățenii, în marea lor majoritate, au înțeles necesitatea măsurilor, le acceptă, le respectă și le mulțumesc pentru asta.

”Virusul nu are culoare politică, nici opinii”

Virusul nu are culoare politică, nici opinii. Acționează fără discernământ și infectează oamenii indiferent dacă aceștia cred sau nu în existența sa. (…) Singurele căi prin care vom stopa această pandemie sunt, pe de o parte, restricțiile menite să stopeze mobilitatea și aglomerările umane iar, pe de altă parte, vaccinarea” – a declarat președintele.

Lunui seara, în 70 de localități din țară au avut loc proteste împotriva noilor restricții impuse de autorități pentru combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2.

În București, după orele 23, manifestanți rămași în Piața Victoriei au devenit violenți, iar la scurt timp au provocat și atacat cu pietre forțele de ordine. În Piața Unirii din Capitală au fost înregistrate și pagube materiale, huliganii vandalizând mai multe stații de autobuz și vitrine ale unor magazine din zonă. Ca urmare a intervenției forțelor de ordine, 188 de protestatari violenți au fost ridicați de jandarmi și duși la audieri.

Ministrul de interne, Lucian Bude, a anunțat marți că în ultimele 24 de ore au fost aplicate 1200 amenzi în valoare de aproximativ 800.000 lei protestatarilor violenți sau care nu au respectat măsurile de siguranță impuse de autorități ca urmare a pandemiei.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate