marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiPreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cu Consiliul Europei noul plan...

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cu Consiliul Europei noul plan de acțiune pentru reformarea statului

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a semnat luni ”Planul de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021-2024”. Documentul a fost lansat de Consilliul Europei, în prezența președintelui Moldovei și a secretarului general al CE, Maria Pejcinovici Burici – informează G4Media.

Planul de acțiuni, aprobat de Consiliul de Miniștri pe 25 noiembrie 2020, reflectă reformele prioritare din Republica Moldova și permite CE să asiste țara în implementarea reformelor legislative și instituționale în domeniile drepturilor omului, statului de drept și democrației.

Bugetul planului de acțiune pentru 4 ani este estimat la 13,7 milioane euro.

Potrivit documentului, ”beneficiarii programelor de cooperare vor fi instituțiile statului, societatea civilă, cât și publicul în general. Metodologia pusă în aplicare de Consiliul Europei își propune să consolideze asumarea de către părțile interesate naționale și să asigure sustenabilitatea rezultatelor printr-o „abordare multi-instituțională””.

Printre prioritățile noului plan de acțiune sunt, conform documentului, protecția drepturilor omului, asigurarea drepturilor sociale, asigurarea justitiei, consolidarea statului de drept și contracararea amenințărilor la statul de drept, consolidarea guvernării democratice și promovarea inovațiilor, precum și promovarea participării și diversității.

Lupta împotriva corupției și reformarea justiției sunt, conform declarațiilor președintelui Maia Sandu făcute cu această ocazie, la Strasbourg, prioritatățile principale ale noii foi de parcurs.

„Consiliul Europei, a fost pentru noi, timp de 26 de ani, un partener de încredere, un gardian al valorilor și standardelor europene, o gazdă pentru dezbateri deschise și sincere. Această relație este vitală pentru noi. Lupta cu corupția și reformarea justiției sunt prioritățile principale ale noii foi de parcurs și acestea sunt și prioritățile mele de bază în Republica Moldova” – a spus Maia Sandu.

„Contrabanda, spălarea banilor, amenințările hibride sunt toate amenințări transnaționale. Observăm că multe țări din Europa de Est se luptă, de asemenea, cu instituțiile slabe, ceea ce sporește nesiguranța noastră colectivă în regiune. (…)

Astăzi, țara mea are nevoie de ajutor. Poporul moldovean este hotărât să o readucă pe drumul cel bun și să o facă să funcționeze pentru ei. Poporul moldovean vrea să poată spune cu mândrie „Aceasta este țara noastră”. Acest lucru ar putea fi dificil de realizat, dar acest popor poate face și a făcut lucruri imposibile. Poate că suntem o democrație tânără și fragilă, dar am fost întotdeauna o națiune deschisă, plină de resurse și corectă”, a spus Maia Sandu în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate