Președintele Ungariei, János Áder, a comparat luni, în discursul ținut la Summitul de la Kiev, anexarea Crimeei de către Rusia cu Tratatul de la Trianon, prin care Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial au stabilit granițele Ungariei fără Transilvania, care se unise deja cu România, dar și fără alte câteva teritorii, realipite statelor vecine. Autoritățile române n-au avut până acum nicio reacție la declarația provocatoare și total lipsită de fundament a ungurului.
„În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât şi trauma Trianonului, motiv pentru care noi ştim exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean”, a spus preşedintele maghiar János Áder, în discursul de la summit-ul care a deschis seria de evenimente intitulată „Platforma Crimeea”.
Au şi maghiarii experienţa istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar graniţele unui stat aflat într-o situaţie dificilă la un moment dat, a afirmat preşedintele ungar.
”În istoria noastră de peste o mie de ani, am experimentat în mod repetat cum este atunci când o putere mare îşi suprimă vecinul şi nu ezită să facă uz de ameninţări sau violenţe armate pentru a-şi impune voinţa (…).
După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul şi populaţia ţării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat şcolile şi s-a făcut tot posibilul pentru ca învăţământul în limba maternă să fie desfiinţat” – a spus președintele Ungariei.
Mai șocantă decât această declrație nu este decât lipsa de reacție a autorităților române, care nu s-au grăbit să amendeze sforăiala obraznică și provocatoare a președintelui Ungariei, comisă la Summitul Platforma Crimeea de luni, 23 august.
Dan Dungaciu: Președintele Ungariei a transmis că România este un ocupant precum Rusia şi Ungaria o victimă precum Ucraina
Dan Dungaciu, preşedinte al Fundaţiei Universitare a Mării Negre şi director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, condamnă acest discurs al Budapestei şi solicită o reacţie din partea autorităţilor române.
„Comparând Transilvania cu Crimeea, a transmis mesajul că «pax americana» a fost ilegală, că America este un soi de Rusie, că Tratatul de la Trianon este nelegitim şi inacceptabil, că este la fel de multă nelegitimitate în ambele cazuri, că România este un ocupant precum Rusia şi Ungaria o victimă precum Ucraina”, a declarat Dan Dungaciu pentru „Adevărul”.
Profesorul Dungaciu denunţă tăcerea autorităţilor române: „Este ceva fără precedent şi şocant că autorităţile române nu reacţionează! Ce ar trebui să se întâmple ca să reacţioneze? Să primească o palmă fizic? Nu văd nicio explicaţie pentru tăcere. S-a ajuns prea departe!”.
Marcel Ciolacu: România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel
Cel care a profitat primul de situație a fost aparatul de propagandă al Pe-Se-De, aflat în spatele lui Marcel Ciolacu, care le-a atras atenția celor care conduc România că lipsesc nemotivat de la serviciu taman acum, când e nevoie de ei.
”România nu are premier! România nu are președinte! România nu are oameni de stat care să ia poziție atunci când țara lor este umilită la cel mai înalt nivel” – a scris Marcel Ciolacu, marți, pe pagina sa de Facebook.
”De la un mărunt țepar penal blocat mental în numărătoarea delegaților la congres mă așteptam să fie complet paralizat și lipsit de reacție în fața declarației revoltătoare a președintelui Ungariei.
Dar este sfidător și inadmisibil ca președintele Iohannis să tacă mâlc de 24 de ore și să nu spună nimic față de comparația total deplasată între anexarea Crimeei de către Rusia și pierderea Transilvaniei de către Ungaria” – a mai spus el.
Nu există nicio comparație aici! Anexarea prin forță a Crimeei este contestată și nerecunoscută oficial de nicio țară democratică. În schimb, Unirea Transilvaniei cu România este rezultatul voinței unanime a românilor, consemnată în rezoluția oficială a Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 și recunoscută în tratatele internaționale – inclusiv în Tratatul de pace de la Versailles de după Primul Război Mondial.
Asta trebuia să afirme clar și răspicat Cîțu și Iohannis, ca oameni de stat și ca români. Să apere interesul național și să restabilească adevărul istoric. Dar ei tac, pentru că nu le pasă și pentru că au jucat întotdeauna patriotismul la ruleta politică.
Acum un an, Klaus Iohannis acuza aberant PSD că vinde ungurilor Ardealul. Azi, tăcerea prezidențială în față acestui afront al Ungariei la adresa statului roman este echivalentă cu o trădare națională. Iar fiindcă istoria nu uită și nu iartă, îi spun atât președintelui: Jo napot kivanok, Iohannis!” – a scris liderul Pe-Se-De la gazeta lui de pe peretele Facebook.
Premierul Florin Cîțu n-a avut o reacție coerentă nici la Summit, nici la București
Florin Cîțu, care a fost de față când președintele Ungariei a amintit de Trianon la Summitul Crimeei, dar n-a avut nicio reacție publică până acum, dormind și el în aceleași cizme cu Iohannis, a fost întrebat de jurnaliști ce crede despre acerastă comparație a ungurului.
”Aceste lucruri le discutăm aici, la București” – a zis premierul României, incapabil de reacție și având probabil scuza că el, fiind economist, nu se pricepe la istorie și n-a auzit de Trianon.
„Am fost la un summit, care are nişte reguli foarte clare, în care am susţinut, şi aici mă surprinde că nu interesează pe foarte multă lume, am văzut atacurile celor de la PSD, am susţinut drepturile minorităţii române din Ucraina, dreptul de a avea şcoală în limba maternă. Am susţinut aceste drepturi la fiecare întâlnire, chiar şi la bilaterala cu premierul Ucrainei şi acesta este mesajul meu ferm pe care l-am transmis acolo. Acesta era obiectivul pentru care am mers acolo. Ştiţi că aceste summituri au un mod foarte clar de a se desfăşura”, a declarat Cîţu, marţi, la Parlament.
Ludovic Orban: Declarația este o jignire la adresa României și nu poate fi lăsată fără răspuns
Ludovic Orban a fost însă mai tranșant și a afirmat că declarația președintelui Ungariei reprezintă o jignire la adresa României și nu trebuie să rămână fără răspunsul autorităților române.
„Este o declaraţie belicoasă, o declaraţie care n-are nicio legătură cu realitatea istorică şi care a fost făcută într-un cadru total nepotrivit. Acolo era cu totul şi cu totul alta temă de discuţie, iar să faci o legătură între anexarea Crimeei de către Rusia şi o decizie care, practic, a fost luată în urma voinţei populare exprimate pe baza contextului internaţional care exista la finalul războiului este o jignire la adresa României. În mod normal o astfel de declaraţie nu poate fi lăsată fără răspuns” din partea autorităţilor de la Bucureşti – a declarat marți Ludovic Orban, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.