joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiPreţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte cu 30-40%

Preţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte cu 30-40%

Preţul cărnii de porc şi de pasăre va creşte cu 30-40%, după scumpirile înregistrate în ultimele săptămâni, au anunțat reprezentanții Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din Romania (ACEBOP). 

„Preţul cărnii de porc şi de pasăre atinge cote alarmante pentru buzunarul consumatorului român. În cadrul Conferinţei SIIC’2019 – Industria Cărnii, atrăgeam atenţia asupra creşterii preţului la carnea de porc şi pasăre, în doar două săptămâni, cu 20% şi previzional pentru perioada imediat următoare cu aproximativ 40%. Preţul la carnea de porc şi pasăre a atins aceste previziuni şi va creşte în continuare cu 30-40%”, spun cei de la ACEBOP, care sunt nemulțumiți de faptul că România ca piață este dependentă de importuri pe aceste segmente. 

Marii producători din statele membre s-au reorganizat, cresc purceii, abatorizează în state europene şi vând către ţările asiatice, puternic atinse de pesta porcină africană. China cumpără tot porcul european, contractele pe 2019 s-au triplat. 

Importatorii din România care doresc să achiziţioneze porci vor fi nevoiţi să plătească săptămâna viitoare 80 de euro/cap, în contextul în care necesarul fermelor de îngrăşare s-a dublat. România nu mai are capacitatea de reproducţie la porc şi pasăre, drept cauza principală a acestei crize. 

„Dacă România avea astăzi o capacitate normală de producţie pasăre şi porc, nu ne-am mai fi găsit în situaţia de a cumpăra carne la un preţ pe care buzunarul cetăţeanului român nu şi-l permite. Atragem atenţia că NU fermierii sunt cauza exploziei preţurilor, ei rămân tributari unor politici de piaţă necontrolate şi speculaţiilor unor carteluri comerciale”, mai spun reprezentanții crescătorilor și exportatorilor. 

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine consideră că profitorii acestei crize sunt comercianţii de purcei şi o parte din abatoare – care fac preţul în ţară. Din acest motiv, ACEBOP solicită de urgenţă sprijinul direct al Guvernului pentru prioritizarea construcţiei de ferme de reproducţie, ca acţiune împotriva celui mai mare risc – de prăbuşire a producţiei de carne din România. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate