marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiCarmen Dan „învață” Parchetul General cum să-și facă treaba

Carmen Dan „învață” Parchetul General cum să-și facă treaba

Carmen Dan „învață” Parchetul General cum să-și facă treaba, asta după ce ministerul pe care-l conduce a înaintat Parchetului pe 31 ianuarie (la jumătate de an de la evenimente) toate documentele declasificate total sau parţial referitoare la evenimentele din 10 august 2018.

Potrivit lui Camen Dan, procurorii ar trebui să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze. 

„Toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de Parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe la dosar. Îi invit pe toţi cei interesaţi de aceste documente să le solicite Parchetului, pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu. Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente şi, de aceea, nu se poate finaliza ancheta, îl voi considera susceptibil de neadevăr. Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze”, a spus ministrul de Interne la şedinţa de evaluare a activităţii MAI pe anul trecut. 

După toate incidentele discutabile de la protestele din 10 august, dar și cele care au urmat, ministrul spune că instituția pe care o conduce este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august. 

Ba mai mult, chiar și cei din Jandarmeria Română, faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp, sunt interesați să se afle adevărul. 

„În urma solicitării Parchetului General adresate direct aparatului central al ministerului de a declasifica opt documente cu referire la acţiunea din 10 august 2018, a fost constituită o comisie pentru a analiza oportunitatea declasificării acestor documente. În urma acestei analize, comisia a decis că un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document al unei alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care nu şi-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia. Celelalte şapte documente au fost declasificate total sau parţial, adică în proporţie de 90%, a afirmat ministrul. 

Au rămas mai puţin de două file clasificate din totalul de 25 cât reprezentau, însumat, aceste documente. Este vorba de solicitările adresate direct ministerului, Carmen Dan neavând cunoştinţă căror altor structuri din minister sau din afara lui li s-au mai făcut diverse solicitări de către Parchet. 

Carmen Dan: unii jandarmi au greșit 

Ministrul spune că poate accepta că au fost acţiuni punctuale ale unor jandarmi care au acţionat disproporţionat.

„Sunt şi imagini în acest sens şi nimeni nu le poate nega. Cred însă că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale şi că nu trebuie să stigmatizăm o întreagă instituţie pentru asta. Mai cred că adevărul va fi stabilit potrivit legii de judecători în urma investigaţiilor pe care le fac procurorii şi nu pot fi de acord cu condamnarea publică a unor oameni şi a unor instituţii doar de dragul discursului politic”, a completat ministrul de Interne.

Ce spune Parchetul General despre „lecția” primită

Reprezentanții Parchetului General susţin că în dosarul privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 şi 11 august 2018 în Piaţa Victoriei se efectuează în continuare urmărirea penală în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenţie a forţelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanţilor, care au participat la protest. 

„Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza şi stabilirea situaţiei de fapt, au fost audiaţi martori şi persoane vătămate/părţi civile, unele depunând înscrisuri şi acte medicale cu privire la vătămările suferite. Au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea şi au fost vizionate mediile de stocare care conţin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, suporţi depuşi la dosar de persoanele vătămate sau transmişi de către instituţiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, activităţi care se desfăşoară în continuare”, au răspuns anchetatorii.  

Procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

„Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau şi-au menţinut nivelul de clasificare şi doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei”, mai spun cei de la Parchetul General.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate