marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiPro România voteaza prelungirea stării de urgență doar în anumite condiții

Pro România voteaza prelungirea stării de urgență doar în anumite condiții

Pro România voteaza prelungirea stării de urgență doar în anumite condiții, fiind vorba despre 15 propuneri pe care vor să le înainteze președintelui și Guvernului, a anunțat Victor Ponta pe Facebook.  

Printre acestea se numără adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate, clarificarea restricţiilor, implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, un pact naţional privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor; în caz contrar, votul va fi împotrivă.

Astfel, Pro România solicită prelungirea stării de urgenţă până la data de 1 mai, dar cu posibilitatea de extindere, dacă este necesar, iar începând de la această dată să fie repornite activităţile productive şi de servicii, cu respectarea condiţiilor de protecţie sanitară, cu excepţia localităţilor declarate de pericol maxim.

Pro România cere şi clarificarea restricţiilor, pentru a fi accesibile întregii populaţii, prin redefinirea şi limitarea situaţiilor în care se aplică amenzi administrative pentru evitarea abuzurilor, extinderea şi pe teritoriul Romaniei a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri, adoptarea pachetului economic şi fiscal de sprijin pentru firmele afectate de perioada de blocaj, schimbarea solicitării României de sprijin financiar din partea UE.

Alte solicitări se referă la suspendarea pe perioada stării de urgenţă a exportului de buşteni şi produse alimentare neprelucrate, adoptarea pachetului de stimulare fiscală şi sprijin pentru agricultură şi industria alimentară, programul naţional de combatere a efectelor secetei, cu sprijin financiar din partea UE.

Prelungirea stării de urgență, doar în anumite condiții

De asemenea, Pro România mai cere implementarea programului naţional de testare pentru COVID-19, propus de Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Naţionale de Microbiologie, revocarea suspendării Legii Transparentei, prin publicarea online în timp real a tuturor contractelor încheiate de autorităţile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achiziţiile publice.

Pro România vrea publicarea scenariilor de finalizare a anului şcolar 2019-2020, un pact naţional asumat de Guvern privind excluderea măsurilor de diminuare a salariilor şi pensiilor, aplicarea începând cu data de 1 iunie a legii privind alocaţiile pentru copii.

Prezentarea publică cu termene asumate până la 1 mai a planului de achiziţii de echipamente de protecţie pentru personalul medical şi pentru populaţie, publicarea programului de achiziţii şi dotări a secţiilor ATI de la spitale, publicarea programului de creştere a capacităţii de testare COVID-19, publicarea donaţiilor primite pentru sistemul medical din partea ONG-urilor şi persoanelor private, programul naţional de protecţie pentru bolnavii cronici, programul naţional de investiţii în infrastructură pentru ieşirea din criză – se mai află pe agenda Pro România.

Alte condiţii impuse se referă la redefinirea noţiunii de grupuri vulnerabile, în sensul clarificării criteriilor, asigurarea din bugetul de stat a venitului minim garantat pentru toţi cetăţenii ţării – pachetul de sprijin pentru persoanele şi familiile vulnerabile.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate