duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiProcurorii CSM: Carmen Dan afectează prestigiul justiției din România

Procurorii CSM: Carmen Dan afectează prestigiul justiției din România

Declarațiile ministrului de Interne, Carmen Dan, cu privire la dosarul în care sunt anchetaţi şefi ai Jandarmeriei reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România, sunt de părere procurorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Secţia pentru procurori a luat act de declaraţiile publice ale ministrului de Interne din data de 24 septembrie 2018, sub forma unor comentarii relative la modul de desfăşurare a urmăririi penale privind pe şefii Jandarmeriei şi un secretar de stat din Ministerul Afacerilor Interne în dosarul violenţelor din data de 10 august 2018, potrivit cărora: Eu văd lucrul acesta ca pe un ordin pe unitate, aşa cum m-am mai pronunţat, care de data asta a fost pus în aplicare mai clar şi mai precis. Plecând de la dictonul justiţia este oarbă, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcţia dinainte trasată’. Aceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România”, spun procurorii.

Anchetatorii CSM afirmă că astfel de cuvinte pun la îndoială credibilitatea Ministerului Public. 

„Secţia pentru procurori a CSM atrage atenţia că astfel de afirmaţii pun la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public şi reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice”, precizează CSM. 

Carmen Dan a declarant, azi, că ancheta de la Parchetul General legată de evenimentele de la protestul din 10 august reprezintă o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului. 

„Nu văd în această acţiune decât o altă încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului, şi anume Jandarmeria Română, care are atribuţii importante în asigurarea ordinii publice. Mă adresez acum jandarmilor, nu numai şefilor Jandarmeriei -, eu sper să rămână dedicaţi şi sper să rămână consecvenţi vocaţiei şi principiului de a apăra statul şi de a apăra legea şi de a aplica legea, pentru că asta trebuie să facă Jandarmeria. (…) Eu transmit cu certitudine că nu este o problemă cu funcţionarea Jandarmeriei şi că Jandarmeria va continua să-şi facă datoria”, a afirmat Carmen Dan la sediul MAI. 

Ea a precizat că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puşi la dispoziţie militarii, şi anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate