miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiProtecție ”socială”: Guvernul Ciucă va împrumuta CEC Bank cu 1,4 miliarde lei

Protecție ”socială”: Guvernul Ciucă va împrumuta CEC Bank cu 1,4 miliarde lei

Guvernul Ciucă vrea să dea un împrumut de 1,4 miliarde de lei către CEC Bank, din fondurile Ministerului Finanțelor, pentru ca banca să respecte o serie de cerințe europene de capital, în timp ce marile municipii cu încălzire centralizată încă așteaptă o soluție de la Finanțe pentru a se putea împrumuta din Trezorerie și a-și plăti facturile majorate la gaze, astfel încât cetățenii să nu rămână fără căldură.

Ministerul Finanțelor, condus economistul Adrian Câciu, a publicat joi seară un proiect de ordonanță de urgență care prevede instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC BANK.

Potrivit documentului, termenii financiari ai împrumutului sunt:

  • împrumutul va fi pus la dispoziţia împrumutatului de Ministerul Finanţelor pe parcursul anului 2021;
  • rata dobânzii este compusă din rata de referinţă ROBOR la 3 luni plus o marjă, stabilită în condiţii de piaţă la momentul acordării împrumutului, care se menţine fixă pe toată durata de derulare a împrumutului. Stabilirea ratei de dobândă în condiţii de piaţă se realizează cu consultarea cu Comisiei Europeană;
  • împrumutul subordonat se acordă pe o perioadă de 10 ani, cu rambursare într-o singură tranşă, fără posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral, cu excepţia cazului de insolvenţă sau de lichidare;
  • plăţile de dobânzi se efectuează de beneficiar cu o frecvenţă trimestrială;
  • împrumutul subordonat nu face obiectul unor acorduri de compensare sau de compensare reciprocă care ar afecta capacitatea beneficiarului de a absorbi pierderile.

Ministerul Finanțelor susține că acest împrumut este necesar pentru ca CEC Bank să se poată alinia la noile cerințe de capital și pasive eligibile impuse de cadrul european de rezoluție bancară, respectiv cerința minimă de fonduri proprii (capital) și pasive (datorii) eligibile – conceptul MREL (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities).

”Prin adoptarea acestui act normativ, se crează premisele necesare îndeplinirii de către CEC Bank S.A. a  cerințelor ce fac obiectul MREL  (Regulamentul Delegat (UE) 2016/1450) și în conformitate cu reglementările Băncii Naționale a României (BNR), în calitate de autoritate de rezoluție (AR) care stabilește o cerință minimă de fonduri proprii şi datorii eligibile pentru fiecare instituție de credit (IC) aflată în responsabilitatea sa, la nivel individual și (sub) consolidat, în conformitate cu legislația națională (Legea nr. 312/2015 privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul financiar)”, se afirmă în Nota de fundamentare.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate