joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiPutin avertizează că va reacționa după plasarea în arest la domiciliu a...

Putin avertizează că va reacționa după plasarea în arest la domiciliu a oligarhului ucrainean pro-rus, Viktor Medvedciuk, suspectat de înaltă trădare

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va reacţiona la ceea ce el a numit „curăţarea” spaţiului politic de către Ucraina, la o zi după ce un tribunal ucrainean l-a plasat în arest la domiciliu pe Viktor Medvedciuk, un cunoscut oligarh și politician pro-rus din Ucraina, suspectat de „înaltă trădare” de către autorităţile de la Kiev.

”Deciziile „politice și selective” luate în Ucraina au ca scop curățarea spațiului politic de forțele care pledează pentru o soluționare pașnică a crizei din sud-estul țării, în Donbass” – a declarat președintele Putin în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de agenția de știri TASS.

„Judecând după toate acestea, iar acest lucru este foarte trist, Ucraina este transformată lent, dar sigur, într-un fel de opus al Rusiei, de Antirusie, într-o platformă de pe teritoriul căreia noi vom primi, se pare, noutăţi ce vor necesita o atenţie specială din partea noastră din punctul de vedere al asigurării securităţii Federaţiei Ruse” – a mai spus Vladimir Putin, citat de TASS.

Dmitri Medvedev, președintele partidului Rusia Unită și vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, i-a sfătuit pe președintele ucrainean Vladimir Zelensky și „prietenii săi” să abordeze mai degrabă „problemele interne și externe, care sunt destul de numeroase în Ucraina, decât să piardă timpul cu o vânătoare de vrăjitoare care ar fi sortită eșecului, având în vedere opinia unui număr mare de cetățeni ucraineni care îl susțin pe Viktor Medvedciuk – potrivit TASS.

”Cu atât mai mult dacă Zelensky nu dorește ca oamenii să-l trateze ca pe un actor de comedie” – a completat Medvedev.

Joi, politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu, până pe 9 iulie, de către un tribunal din Kiev.

Parlamentarii Viktor Medvedciuk și Taras Kozak sunt cercetați pentru înaltă trădare și tentativă de exploatare ilegală a resurselor naturale în Crimeea, anexată de Rusia.

În urmă cu trei zile, oficiali ai Serviciuliui de Securitate al Ukrainei (SBU) au făcut percheziții la locuința din Kiev a parlamentarului afacerist Medvedciuk.

Cu trei luni în urmă, în februarie, Consiliul pentru Securitate Națională al Ucrainei i-a sancționat pe Medvedciuk și pe soția acestuia, Oxana Marciuk, înghețându-le activele pe trei ani și interzicându-le să facă afaceri în țară.

Tot în februarie, guvernul a sancționat trei posturi de televiziune despre care se crede că ar fi ale lui Medvedciuk, deși oficial aparțin lui Taras Kozak. Decizia a fost luată la scurt timp după o întâlnire a secretarului de stat american Antony Blinken cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Medvedciuk a fost timp de mai mulţi ani reprezentantul autorităţilor ucrainene la negocierile cu rebelii, calitate ce i-a revenit la presiunile Moscovei, potrivit Kievului.

”În dosarul de „înaltă trădare” deschis împotriva lui Medvedciuk, trei capete de acuzare vizează un sprijin acordat Federaţiei Ruse pentru a obţine controlul asupra unui zăcământ de petrol şi gaze în Crimeea, transmiterea către serviciile secrete ruse a unor informaţii clasificate despre armata ucraineană şi participarea la aşa-numitul proiect ‘Luci’ privind recrutarea unor agenţi în serviciul Moscovei din rândul migranţilor ucraineni în Federaţia Rusă”, conform Unian, precizează Agerpres.

Referindu-se la acuzațiile care i se aduc mogulului Medvedciuk de către autoritățile ucrainene, Dmitri Medvedev, vicepreședintele Cons

iliului de Securitate al Rusiei susține că acuzațiile sunt absurde câtă vreme Crimeea nu face parte din Ucraina.

„Este inutil să reamintim autorităților ucrainene și șefilor lor occidentali că Crimeea nu face parte din Ucraina, conform voinței legitime a locuitorilor săi ” – a spus Medvedev.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate