marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiPutin cel Mare: După ce i-a instigat pe naționaliștii ruși să ocupe...

Putin cel Mare: După ce i-a instigat pe naționaliștii ruși să ocupe Ucraina, care ar fi teritoriu rusesc, dictatorul Putin susține că a fost greșit înțeles

Kremlinul a transmis la sfârşitul săptămânii trecute, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov, că apelurile care se aud de mai multe zile la canalele televiziunii de stat ruse ca Rusia ”să ocupe noi teritorii ale Ucrainei” sau care cheamă la ”lichidarea statalităţii ucrainene” nu reprezintă poziţia oficială a Moscovei, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, citată de Agerpres.

Spiritele s-au inflamat în rândul naţionaliştilor ruşi, după ce dictatorul Vladimir Putin i-a instigat împotriva Ucrainei, printr-un articol semnat chiar de el și publicat pe 12 iulie pe site-ul oficial al Kremlinului, sub titlul ”Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor”.

„Republicile fondatoare ale Uniunii (URSS), după ce ele însele au anulat Tratatul din 1922, trebuie să revină la graniţele în care au intrat în componenţa Uniunii. Restul achiziţiilor teritoriale ulterioare constituie obiect de discuţie, de negocieri, întrucât baza a fost anulată. Cu alte cuvinte, plecaţi cu ceea ce aţi venit!”, scrie Putin în articolul său publicat în limbile rusă şi ucraineană.

Ucrainenii sunt o parte străveche, inseparabilă a „națiunii ruse triune” (poporul multinațional al Federației Ruse) – a scris Putin, pe site-ul oficial al Președinției.

Aproape întregul articol este dedicat tezei conform căreia rușii, ucrainenii, dar și bielorușii sunt același popor, însă Vladimir Putin face trimitere și la Basarabia și Bucovina de Nord, despre care spune că  „au fost ocupate” de către România în 1918, la finalul Primului Război Mondial.

Vladimir Putin susține că această comunitate (ucraineană) se bazează pe o istorie comună cu Rusia, care se întinde pe o mie de ani și care ține de limbă, identitatea etnică „rusă”, sfera culturală comună și religia ortodoxă. Legătura ucrainienilor cu statul rus este specială și organică, susține liderul de la Moscova, precizând că orice încercare de a rupe sau slăbi această legătură, care ar putea fi inspirată și influențată doar de actori externi, va duce inevitabil la prăbușirea statalității Ucrainei.

Liderul de la Kremlin pune la îndoială în mod deschis legitimitatea granițelor actuale ale Ucrainei și susține că o mare parte din Ucraina modernă ocupă ținuturi istorice rusești, precizând în același timp că „Rusia a fost jefuită” de teritorii de-a lungul timpului. Totodată, Vladimir Putin sugerează o posibilă nouă anexare a teritoriului ucrainean, susținând: „Devin din ce în ce mai convins de un lucru: Kievul pur și simplu nu are nevoie de Donbas”.

Dictatorul susține că „în 1940, în Ucraina Sovietică a intrat o parte din Basarabia, dar și regiunea Bucovinei de Nord, ocupate de România în 1918”. De asemenea, în 1948 a fost încorporat și teritoriul insulei Șerpilor din Marea Neagră.

Putin ar vrea să revendice, probabil, ca ”pământ rusesc”, și teritoriile românești, anexate de Ucraina sovietică, sau încearcă să-i incite astfel și pe naționaliștii români…

În accepțiunea președintelui rus, granițele dintre fostele republici care făceau partea din Uniunea Sovietică erau simbolice. Vladimir Putin spune că „țările care au făcut parte din URSS ar trebui să revină acum la granițele pe care le aveau în momentul în care au intrat în Uniune”.

Putin pune sub semnul întrebării integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei

Potrivit agenției de presă oficiale ucrainene Ukrinform,întregul articol reprezintă o expunere a unei viziuni neoimperialiste ruse asupra istoriei Europei de Est, de la Rusia veche până în zilele noastre. În acest text, Putin pune sub semnul întrebării integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, afirmând că partea rusă ”nu va permite niciodată teritoriilor noastre istorice şi persoanelor apropiate nouă care locuiesc acolo să fie utilizate împotriva Rusiei”.

Corespondentul agenției de presă Unian la Moscova l-a întrebat, vineri, pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, dacă Kremlinul împărtăşeşte reacţia posturilor televiziunilor federale de stat după ”articolul ucrainean” al lui Vladimir Putin despre necesitatea de a ”captura noi teritorii ale Ucrainei sau chiar de a lichida Ucraina ca stat”, motivând aceasta ”prin graniţele din 1922 la momentul creării URSS” şi dacă Kremlinul este pregătit în acest caz să înceapă negocierile pentru a returna Taganrogul Ucrainei. Taganrog este un oraş-port la Marea Azov, care în prezent face parte din regiunea rusă Rostov pe Don.

Dmitri Peskov a răspuns: „În articolul său, (Vladimir) Putin a evocat în general acele mine cu reacţie întârziată, care au fost puse la baza URSS, despre principii juridice, etc„. Şeful statului rus critică îndeosebi în articolul său prevederea din Declaraţia din 1922 privind crearea URSS potrivit căreia fiecare republică sovietică poate să se alăture sau să părăsească Uniunea după cum doreşte.

În ceea ce priveşte discuţiile în jurul articolului, acestea au loc într-adevăr într-un mod foarte intens, articolul fiind unul de rezonanţă şi atrage într-adevăr atenţia diverşilor experţi care exprimă puncte de vedere diferite. Ştiţi că nimeni nu pune la îndoială oficial integritatea teritorială a Ucrainei şi declaraţii oficiale cu privire la aceasta nu au fost şi nu există„, a afirmat Peskov, potrivit sursei citate.

La insistenţa reporterului Unian despre cum ar trebui să perceapă Kievul declaraţiile deputaţilor Dumei de Stat din partea Rusiei Unite, partidul pro-prezidenţial, Dmitri Peskov a răspuns: „Desigur, acesta este cel mai mare partid politic rus, acolo sunt exprimate diferite opinii – chiar aşa este„. Or, declaraţiile multora dintre parlamentarii Rusiei Unite sunt cele mai revendicative, potrivit analiştilor ucraineni.

Ucraina nu ar trebui să se teamă de pretenţii teritoriale din partea Rusiei pe fondul acestor declaraţii, a insistat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timp ce observatori independenţi de la Moscova susţin că prin articolul său preşedintele rus a deschis „cutia Pandorei”.

În articolul său, Putin susţine că autorităţile ucrainene au decis să întemeieze independenţa Ucrainei prin ”negarea trecutului său”.

Preşedintele rus acuză Kievul de ”asimilare forţată” a ruşilor, iar Occidentul de crearea unui proiect ”anti-Rusia” cu scopul de a rupe relaţiile dintre Ucraina şi Federaţia Rusă.

Asimilarea forțată este folosită de ruși ca pretext pentru invadarea tuturor statelor care au minoritari ruși.

În opinia şefului statului rus, Ucraina de astăzi este ”rodul epocii sovietice”, avertizând Kievul că ”adevărata suveranitate a Ucrainei este posibilă numai în parteneriat cu Rusia”.

Textul lui Putin este platforma program a intențiilor neoimperialiste ale Kremlinului

Deşi o parte a comentatorilor ruşi afirmă că articolul lui Putin nici nu ar trebui luat în seamă, fiind o expunere a tezelor din manualele sovietice de istorie, alţii, precum redactorul şef al postului de radio Eho Moskvî, Aleksei Venediktov, de profesie istoric, susţin contrariul.

Textul, potrivit acestora, reprezintă o ”fundamentare a esenţei (neo)imperiale a Rusiei actuale”, conţinând ”revendicări teritoriale şi pretenţii teritoriale”.

În opinia lui Venediktov, acesta este un articol-program, mai ales că a doua zi după apariţia sa, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a dispus ca textul să fie inclus pe lista subiectelor obligatorii pentru pregătirea militar-politică a soldaţilor ruşi ”datorită numărului mare de reacţii în cercurile militare”.

A-l trece cu vederea nu ar fi înţelept, a declarat Venediktov în cadrul unei emisiuni sâmbătă la Eho Moskvî, subliniind că Putin transmite de fapt un avertisment nu atât Ucrainei, cât mai ales Washingtonului că aderarea Ucrainei la NATO este o ”linie roşie” de netrecut.

Este un avertisment de genul celui transmis de Putin preşedintelui George W.Bush la summitul NATO de la Bucureşti în 2008, când Ucrainei şi Georgiei nu le-au fost acordate Planul de acţiune în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică. Putin i-a spus atunci lui Bush jr.: ”Înţelegi, George, Ucraina nici măcar stat nu este, iar dacă va încerca să adere la NATO, Ucraina va înceta să mai existe”.

În opinia lui Venediktov, prin acest articol se fundamentează politica actuala şi viitoare a Federaţiei Ruse faţă de Ucraina şi Belarus.

Politologul rus Andrei Piontkovski, care trăieşte în SUA, a declarat că populaţiei ruse i s-a transmis de la cel mai înalt nivel că ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor. Adevărat, Vladimir Putin a uitat să-i întrebe şi pe ucraineni dacă ei se consideră un singur popor cu ruşii, adaugă el.

Mai mult, articolul reliefează o idee mai veche a lui Putin privind împărţirea lumii în zone de responsabilitate între marile puteri, la fel ca după cel de-al Doilea Război Mondial.

În acest context, conform media ruse Rusia revendică spaţiul ex-sovietic, exceptând ţările baltice, care au intrat deja în UE şi NATO, scrie Agerpres.

Iată cele mai importante puncte din manifestul propagandistic al lui Vladimir Putin, care fac referire la istoria relației dintre Ucraina și Rusia:

  • Vladimir Putin susține că „nu există argumente istorice care să justifice afirmația că o națiune ucraineană separată exista înainte de perioada sovietică. Proclamarea națiunii ucrainene a reprezentat doar o mișcare prin care Imperiul austro-ungar să își urmărească interesele de mare putere. După primul război mondial, după ce și-a rupt legătura cu Rusia, statul ucrainean a avut o durată scurtă de timp, care s-a sfârșit prin cedarea controlului deplin al Ucrainei către forțele externe, mai întâi către Germania, apoi către Polonia”, e de părere președintele rus. Acesta spune că toți cei care au predat recent controlul țării „forțelor externe” ar trebui să-și amintească acest lucru. Cultura malorusiană (numele dat unei părți a teritoriului Ucrainei zilelor noastre până la sfârșitul secolului al XIX-lea) și cultura ucraineană au înflorit datorită politicilor Imperiul Rus și ulterior ale imperiului Imperiul Sovietic, susține Putin.
  • Rusia vede existența națiunii ucrainene „cu respect”. Cu toate acestea, Ucraina actuală își datorează forma teritorială perioadei sovietice, remarcă Vladimir Putin. Liderul de la Moscova spune că Ucraina a beneficiat de „recăpătarea” vechilor ținuturi rusești în detrimentul Poloniei, României și Cehoslovaciei, și a obținut teritorii care au fost luate de la “Rusia istorică”. În consecință, dacă Ucraina este hotărâtă să își conserve relațiile de prietenie cu Rusia, adică moștenitorul URSS, aceasta ar trebui să revină la granițele sale din 1922.
  • „Rusia a făcut mult pentru a ajuta statul ucrainean să prospere după 1991, oferindu-i asistența economică semnificativă”, susține Putin. Acesta e de părere că ruptura legăturilor dintre cele două țări a dus la degradarea economică a Ucrainei. În prezent, Ucraina este „cea mai săracă țară din Europa”, notează președintele rus, care mai susține că autoritățile ucrainene au „irosit și spulberat realizările multor generații”, chiar dacă cele două națiuni au încă „o mare afecțiune” una pentru cealaltă.
  • „Ucraina este afectată de o slăbiciune persistentă a instituțiilor sale de stat și a devenit un ostatic al voinței geopolitice a altcuiva”, a declarat Vladimir Putin, care a acuzat în același timp autoritățile de la Kiev că acestea „mitologizează și rescriu istoria”, o acuzație des folosită de Moscova  împotriva acelor state învecinate care lucrează la combaterea propagandei istorice rusești. În accepțiunea lui Vladimir Putin, „tragedia comună a colectivizării” din anii ‘30 este prezentată în mod fals ca un genocid al poporului ucrainean.
  • Putin a criticat, de asemenea, politica lingvistică a guvernului de la Kiev și legea cu privire la popoarele indigene din Ucraina. Potrivit interpretării sale, „asimilarea forțată” a etnicilor ruși este în curs de desfășurare și tot acest proces conduce la „formarea unui stat ucrainean pur din punct de vedere etnic și agresiv față de Rusia”. Consecințele acestei abordări sunt  comparabile cu „utilizarea armelor de distrugere în masă” împotriva Rusiei, susține Vladimir Putin. În plus, acesta a criticat independența Bisericii Ortodoxe Ucrainene, văzând acest lucru ca pe o lovitură dată unității spirituale a celor două națiuni și ca rezultat al intervenției flagrante a autorităților seculare în viața bisericească.
  • Potrivit manifestului propagandistic al lui Vladimir Putin despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor, Occidentul intenționează să transforme Ucraina într-o națiune „anti-rusă”, care să reprezinte o barieră între Rusia și Europa. Acest lucru reflectă planurile concepute în trecut de „ideologii polono-austrieci” care intenționau să creeze astfel de proiecte anti-rusești, susține liderul de la Kremlin. Vladimir Putin mai spune că transformarea Ucrainei într-o barieră contravine intereselor națiunii ucrainene, care a fost exploatată în trecut de Polonia, Austria-Ungaria și Germania nazistă.
  • Vladimir Putin a reiterat, totodată, unele dintre argumentele sale exprimate anterior cu privire la cauzele destabilizării Ucrainei după 2014. Proiectul „anti-rus” a fost respins de milioane de ucraineni, susține liderul rus, făcând referire la scrutinul electoral din Crimeea. De asemenea, într-o încercare de a justifica războiul din Ucraina, Putin a susținut că separatiștii din estul Ucrainei au pus mâna pe arme pentru a preveni, de fapt, curățarea etnică.
  • Moscova nu va permite niciodată ca „teritoriile sale istorice”, cu tot cu oamenii care locuiesc acolo, să fie utilizate împotriva Rusiei. Cei care întreprind o astfel de încercare își vor distruge propria țară, a accentuat Putin. Acesta a mai făcut referire și la cooperarea între statele vecine, dând drept exemplu modelul relațiilor germano-austriece și americano-canadiene, în care statele similare din punct de vedere etnic, care vorbesc aceeași limbă, sunt strâns integrate, rămânând însă suverane.
  • În textul său, Vladimir Putin vede Polonia ca pe un imperiu care concurează cu Rusia, deși are capacități mai reduse. Politica sa față de Ucraina s-a bazat întotdeauna pe polonizarea forțată și catolicizarea populației locale, susține președintele rus, care mai subliniază că încorporarea unei porțiuni din Ucraina în Rusia în secolul al XVII-lea a fost un act de voință democratică de ambele părți. Anexările ulterioare ale țărilor poloneze, în secolul al XVIII-lea și mai târziu sunt, consderă Putin, au făcut parte dintr-un procesul de recuperare și reunificare a vechilor țări rusești.
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate