duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiPutin pune femeile la treabă: Bunicile noastre aveau 7-8 copii. Să revigorăm...

Putin pune femeile la treabă: Bunicile noastre aveau 7-8 copii. Să revigorăm tradiția!

Președintele Vladimir Putin le îndeamnă pe rusoaice să facă 7-8 copii, așa cum făceau bunicile și străbunicile lor, întru slava Rusiei. ”Familiile numeroase trebuie să devină regula!”, a declarat Putin într-un discurs ținut marți, la Moscova.

Mesajul liderului de la Kremlin vine în contextul în care natalitatea în Rusia s-a prăbușit în ultimii ani, problemă la care au contribuit din plin adâncirea crizei economice și războiul din Ucraina, scrie Business Insider.

Analiștii spun că Rusia se confruntă cu o adevărată criză demografică, ținând cont și de bilanțul morților pe frontul ucrainean.

”Multe dintre bunicile și străbunicile noastre aveau 7, 8 sau chiar mai mulți copii. Haideți să păstrăm și să revigorăm această excelentă tradiție. Familiile numeroase trebuie să devină normă, un stil de viață pentru întreg poporul rus. Familia nu este doar fundamentul statului și al societății, este un fenomen spiritual, o sursă de moralitate”, a mai susținut Putin.

Mai mult, acesta a subliniat că ”menținerea și creșterea populației din Rusia este scopul nostru pentru următoarele decenii și chiar pentru generațiile viitoare”.

”Acesta este viitorul lumii ruse, al milenarei, eternei Rusia”, a întărit el.

Declarațiile liderului de la Kremlin vin după decenii de scădere a natalității în țara pe care o conduce de aproape un sfert de veac.

În plus, războiul din Ucraina a făcut ca în jur de 900.000 de ruși să fugă peste hotare, iar circa 300.000 să fie mobilizați pe front, ceea ce a adâncit criza forței de muncă.

Mai mult, în jur de 50.000 de bărbați ar fi pierit până acum în războiul declanșat de Putin prin invadarea Ucrainei, în februarie 2022, conform unor statistici publicate de Mediazona și Meduza în luna iulie anul acesta.

În schimb, ministrul britanic al Apărării a afirmat, într-un raport prezentat în octombrie, că bilanțul rușilor morți sau răniți în Ucraina ar fi de circa 290.000.

De când a venit la putere, în urmă cu 24 de ani, Vladimir Putin s-a străduit să ridice rata natalității, inclusiv prin introducerea unor măsuri de încurajare a celor care fac copii, în special prin stimularea celor care aduc pe lume mai mult de unul.

Dar măsurile adoptate au avut un impact minor spre zero, după cum arată datele Rosstat, serviciul federal rus de Statistică. Conform acestei surse, populația Rusiei la 1 ianuarie era de 146.447.424 locuitori, mai mică decât în 1999, când Vladimir Putin a fost ales președinte pentru prima oară, relatează Business Insider citând Le Monde.

De asemenea, Alexei Raksha un statistician care lucrase anterior la Rosstat a declarat pentru AFP în februarie că ”Rusia duce lipsă de lucrători”.

”Este o problemă veche, care s-a agravat din cauza mobilizării și a fenomenului de migrație”,  explicat el.

Unii ruși s-au plâns că pretinsele măsuri de ajutorare anunțate de guvern pentru familiile numeroase, inclusiv împroprietăririle cu pământ, nu s-ar fi materializat niciodată, relata în 2020 RadioFreeEurope/RadioLiberty.

Cât despre Vladimir Putin însuși, există zvonuri că ar avea cel puțin patru copii, însă liderul de la Kremlin nu a abordat niciodată acest subiect în public, oficial el având două fete Maria (37 de ani) și Katerina (36 de ani).

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate