Modificările aduse legii pensiilor, în cadrul reformei anunțate de coaliția de guvernare, nu prevăd deocamdată și creșterea vârstei de pensionare, anunță reprezentanții guvernului, după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat zilele trecute că guvernul Cîțu va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării.
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, în privinţa reformei pensiilor, că în coaliţie nu există, în acest moment, discuţii despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre o nouă lege pentru a face sistemul „sustenabil şi echilibrat”, act normativ care, previzionează el, ar urma să fie aplicat din 2023 – informează Agerpres.
„În acest moment nu discutăm de creşterea vârstei de pensionare, în acest moment discutăm despre o nouă lege pentru a face sistemul sustenabil şi echilibrat. Deci, ceea ce va conţine acest lucru, în anul 2023, probabil, că nu se va întâmpla azi, nu se va întâmpla nici în 2022, dar aici discuţiile abia sunt la început, dar vom vedea exact ce înseamnă pensii, sistemul de pensii, din acest punct de vedere, sustenabil. Acum avem legea în vigoare, plus ordonanţa de urgenţă prin care s-au modificat nişte articole şi în acest moment a început un proces de recalculare a pensiilor, fiindcă şi aici sunt nişte inechităţi mari”, a declarat Kelemen Hunor, marţi, la TVR 1, întrebat despre reforma sistemului de pensii, respectiv dacă se are în vedere creşterea vârstei de pensionare.
Vicepremierul a evidențiat discrepanțele dintre pensiile a doi muncitori care s-au retras din activitate la o diferență de cinci ani, în baza acelorași criterii.
„Deci, nu e acceptabil să fie o diferenţă foarte mare; sau un inginer care a avut o cotizaţie de nu ştiu cât, în condiţii similare cu un alt inginer care a ieşit cu cinci ani mai târziu, e o diferenţă mare. Recalcularea înseamnă să existe o echitate mult mai mare, este în procedură la Ministerul Muncii şi trebuie să aşteptăm să se termine această procedură”, a spus Kelemen Hunor.
De asemenea, vicepremierul s-a referit și la pensionarii speciali, de 40-45 de ani, a căror muncă nu este cu absolut nimic mai presus decât munca altor categorii de persoane care muncesc încă 20 de ani în plus până se pensionează.
„Din punctul meu de vedere nu este corect să iasă cineva la pensie la 45 de ani. Dacă cineva îmi spune în ţara asta că este corect să fii pensionar la 45 de ani, doar că ai fost poliţist, atunci eu spun că nu există dreptate. (…) Eu nu spun că trebuie să stea până la 65 de ani sau până la 70 de ani poliţistul în intersecţie, nu despre acest lucru vorbim, dar nici nu se poate accepta că unii la 45 de ani sunt pensionari, după care se reangajează, de obicei la stat, iau şi pensia, iau şi un salariu bun. Deci, acest lucru trebuie discutat şi nu se îndreaptă împotriva nimănui. Nu e corect. Profesorul sau medicul sau învăţătorul, nu e stresat? Şi lucrează până la 65 de ani. Deci, din acest punct de vedere este o discuţie în acest moment cum se poate găsi un echilibru în societate şi, sigur, suntem departe să luăm o decizie în acest sens. Dar, trebuie să recunoaştem că, da, e vorba despre o nouă lege, mai echilibrată şi mai echitabilă”, a mai spus Kelemen Hunor.
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat și ea că nu există discuții despre creșterea vârstei de pensionare, declarațiile făcute de Ciolacu fiind calificate ca ”minciuni gogonate”.
„Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare. Discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit. Opțiune poți face și acum, doar că ai nevoie de acord și să rămâi mai mult la muncă de la an la an. Uitându-ne la cifre, am constatat că peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate, așa că ne-am gândit să lăsăm această opțiune.
Este foarte important și din perspectiva reformei, sunt sprijinite și sistemul de contributivitate, și sistemul de pensii.
În privința stagiului de cotizare e absurd să spui sau cineva să iasă în spațiul public să vehiculeze creșterea stagiului minim de cotizare de 15 ani în condițiile în care acum stagiul de cotizare maxim e de 35 de ani.
Sunt niște minciuni atât de gogonate, încât te întrebi cât se mai pot rostogoli în spațiul public.”, a declarat Raluca Turcan.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat în urmă cu câteva zile, pe pagina sa de Facebook, așa-zisele intenții ale guvernului Cîțu, în stilul diversionist arhi-cunoscut.
”Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării! Acum înțelege toată lumea de ce insistăm să vină în Parlament să își asume clar în fața românilor ce nenorociri au de gând să facă cu adevărat sub masca PNRR?! PSD se opune categoric acestor intenții! Și vom folosi toate mijloacele legale pentru a stopa ”reformele” criminale împotriva românilor!” – a anunțat Marcel Ciolacu.