sâmbătă, decembrie 7, 2024
AcasăAgenda ZileiRectificare bugetară 2020: Ce ministere au primit mai mulți bani și pentru...

Rectificare bugetară 2020: Ce ministere au primit mai mulți bani și pentru ce

O nouă rectificare bugetară pe 2020 vine cu mai mulți bani pentru câteva ministere, unele dintre acestea fiin esențiale în perioada următoare. 

Deficitul bugetar se majorează la 90,9 miliarde de lei în urma rectificării bugetare, sumă care reprezintă 8,6% din PIB, astfel că deficitul este în prezent cu 50 de miliarde de lei mai mare faţă de momentul adoptării, în decembrie 2019, a Bugetului de Stat pentru anul curent.

„În semestrul I anul acesta faţă de semestrul (similar, n.r.) de anul trecut, avem o cădere de doar 3,9%. În trimestrul II este, bineînţeles, o cădere puternică. Pornind de la aceste elemente macro ale economiei, deficitul bugetar se majorează la această rectificare la 90,9 miliarde de lei, care reprezintă 8,6% din PIB. Faţă de momentul iniţial când am început Bugetul iniţial, din decembrie, înseamnă o creştere a deficitului cu 50 de miliarde de lei. O parte, cam 20 de miliarde, vin din scăderea veniturilor, şi 30 de miliarde de la creşterea cheltuielilor”, i-a transmis Florn Cîţu prim-ministrului Ludovic Orban.

Ministrul de Finanţe a precizat că actuala rectificare bugetară se bazează pe o contracţie a economiei de 3,8% pentru anul curent, „o estimare care s-a înrăutăţit faţă de estimarea iniţială”, două puncte procentuale venind din cele două luni în care economia a fost închisă.

Rectificare bugetară 2020: Unele ministere au primit mai mulți bani

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va avea bugetul suplimentat cu 3,445 miliarde de lei.

„Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă aşa cum am promis şi cum nu s-a mai făcut de mulţi ani. Ne permite să facem plăţile în avans pentru subvenţiile din campania 2020. Vreau să fac o precizare: am făcut demersurile la Comisie ca anul acesta subvenţiile să fie acordate mai repede cu o lună. Aşteptăm aprobarea Comisiei. Suntem pregătiţi. De asemenea, ne permitem să compensăm cât mai echitabil şi obiectiv toate pierderile înregistrate şi de cei din sectorul zootehnic, crescătorii de bovine, ovine, caprine, porcine, de păsări şi de cei din apicultură, pierderi suferite datorită evoluţiei pandemiei de Covid-19”, a precizat Oros.

Ministerul Sănătății va primi, în cadrul rectificării bugetare, 3,11 miliarde de lei.

„La Ministerul Sănătăţii majorarea e de 3,114 miliarde pe sold, special pentru Ministerul Sănătăţii”, a precizat Florin Cîţu. Suma de 1,1 miliarde de lei este destinată plăţii salariilor personalului medical.

„În domeniul Sănătăţii, 1,1 miliarde de lei pentru asigurarea fondurilor necesare pentru asigurarea plăţii salariilor personalului din unităţile sanitare publice, 500 de milioane pentru medicamente, cu şi fără contribuţie personală, 800 de milioane de lei în plus la plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate şi vreau să vă spun că în acest an am plătit cele 3 miliarde pentru stocuri de anul trecut, am plătit încă 2,4 miliarde şi mai adăugăm 800 de milioane (pentru decontarea concediilor medicale, n.r.). Şi mai sunt 200 de milioane de lei cheltuieli de personal la Ministerul Sănătăţii pentru sporuri, pentru condiţii de pericol deosebit la DSP”, a explicat Florin Cîţu.

Ministerului Educaţiei şi Cercetării va primi, în cadrul rectificării bugetare, un supliment de 200 de milioane de lei.

„Ministerul Educaţiei – este pentru prima dată când nu i se taie bani de la buget. Mai mult, i s-au alocat resurse suplimentare: 200 de milioane suplimentare la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru achiziţionarea de echipamente electronice. La investiţii, 322,9 de milioane pentru proiectul privind educaţia timpurie, proiect privind învăţământul secundar ROSE, pentru semnarea acordurilor de grant licee şi universităţi”, a precizat Florin Cîţu.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate