marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiScenariul macroeconomic al Guvernului, mai realist decât cel anterior

Scenariul macroeconomic al Guvernului, mai realist decât cel anterior

Scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit şi publicat în data de 13 august este mai realist faţă de cel anterior, dar s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici, spun reprezentanții Consiliului Fiscal (CF).

„Cu toate acestea, scenariul revizuit s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici (cu titlu de exemplu, deflatorul PIB care, prin avansul său în 2020, relativ ridicat, aproape compensează reducerea volumului activităţii economice, contribuind, astfel, la menţinerea PIB nominal la un nivel similar anului anterior; sau, contracţia economică pentru 2020 ar putea fi mai amplă decât noua valoare prognozată de CNSP)”, spun analiștii economici.

Consiliul Fiscal menţionează că analiza datelor privind rectificarea se bazează pe cunoaşterea unor elemente care sunt furnizate de către MFP – constând, în principal, în măsurile discreţionare nou adoptate şi cuantificarea acestora, operaţiunile swap realizate, volumul şi destinaţia fondurilor europene.

Lista măsurilor şi cuantificarea impactului lor apare, în contextul actual, ca fiind deosebit de
importantă deoarece numărul şi volumul acestora pare relevant pentru nivelul şi dinamica trecută şi viitoare a multor agregate bugetare.

Scenariul macroeconomic al Guvernului: măsuri pentru 2020 și 2021

Consiliul Fiscal enumera, neexhaustiv, măsurile identificate pentru anul 2020 şi pentru anul viitor. Astfel, pentru 2020 sunt menţionate:

  • măsuri pentru gestionarea crizei pandemice;
  • eliminarea supra-accizei la combustibili;
  • eliminarea pragului minim pentru baza de impozitare în cazul locurilor de muncă part-time;
  • eliminarea taxării cifrei de afaceri din energie;
  • eliminarea taxei pe active bancare;
  • majorarea accizei la ţigarete în ianuarie şi aprilie;
  • majorarea salariului minim (reflectat în dinamica salariilor din sectorul privat, cu impact asupra încasărilor din contribuţii sociale).

Pentru anul 2021 sunt menţionate introducerea venitului minim de incluziune şi majorarea accizei la ţigarete.

„Mai este de menţionat că, pe lângă inexistenţa unei evaluări a acestor măsuri din partea MFP, impactul acestora este diferit – unele influenţând deficitul bugetar, iar altele doar tranzitând bugetul general consolidat. O evaluare riguroasă a acestor măsuri este esenţială pentru analiza temeinică a evoluţiilor fiscale în prima jumătate a anului şi este un element critic al oricărei proiecţii fiscale pentru anul 2020 şi cei următori”, mai spun oficialii.

În contextul în care dimensiunea tuturor acestor măsuri între care şi a celor care influenţează deficitul poate varia mult, până la mai multe puncte procentuale de PIB, Consiliul Fiscal apreciază că indisponibilitatea acestora, împreună cu timpul foarte limitat, împiedică o evaluare riguroasă atât a evoluţiilor curente cât şi a noilor ţinte pentru 2020 propuse în a doua rectificare bugetară.

Deficitul bugetar la un nou record negativ

Consiliul Fiscal precizează că noua ţintă de deficit (8,6% din PIB) aparţine intervalului 8,1 – 8,9% din PIB pe care CF l-a avansat anterior pentru 2020, potrivit scenariului de declin al PIB de 4 – 6%, considerându-l mai realist, ceea ce constituie un element de adecvare a evoluţiei anticipate a economiei la realitate.

„Consiliul Fiscal remarcă şi majorarea proiecţiei de datorie publică către nivele relativ ridicate în 2020, care se apropie de valorile-prag prevăzute în LRFB. Deosebit de importante sunt, din perspectiva impactului bugetar, precum şi asupra datoriei publice, măsurile luate în privinţa pensiilor şi alocaţiilor (punctul de pensie urmând să crească cu aproximativ 14%, iar alocaţiile fiind într-un proces de majorare eşalonată). Aceste măsuri cu important impact fiscal, dar şi alte măsuri, se constituie într-o sursă de incertitudine la nivelul evoluţiilor viitoare. Modificarea sau invalidarea traiectoriei ca impact bugetar a măsurilor deja adoptate, cât şi noi iniţiative legislative pot constitui tot atâtea surse pentru o evoluţie diferită a situaţiei bugetului public şi a economiei în general, la acesta putându-se adăuga şi efecte ale deciziilor Curţii Constituţionale”, arată Consiliul Fiscal.

Instituţia menţionează că la aceste riscuri la adresa traiectoriei descrise de a doua rectificare bugetară din 2020 se pot adăuga cele generate de un posibil nou val al pandemiei, de evoluţia economică a principalilor parteneri comerciali ai României, precum şi a economiei mondiale, de impactul incert al măsurilor fiscale şi monetare adoptate pe plan internaţional şi naţional etc. O altă sursă a unor riscuri în amplificare este reprezentată de incertitudini din mediul politic – ce pot accentua sursele de risc descrise anterior.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate