marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiUPDATE: Referendum pentru familie: 29 sesizări de posibile infracțiuni

UPDATE: Referendum pentru familie: 29 sesizări de posibile infracțiuni

UPDATE: 29 sesizări de posibile infracțiuni au avut loc în prima zi de referendum, au anunțat oficialii MAI. 

„În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni”, a spus Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI.

 

Până acum au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

„Toate secţiile de votare din ţară au deschis şi procesul de vot se desfăşoară în condiţii de normalitate. (…) Din punct de vedere al ordinii publice, până la această oră nu au fost semnalate probleme deosebite. Au fost înregistrate 12 sesizări de posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului; în urma verificărilor, trei dintre acestea nu s-au confirmat”, a precizat Dajbog, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI. 

La o secţie din judeţul Iaşi procesul de votare a fost întrerupt pentru scurt timp deoarece preşedintelui secţiei i s-a făcut rău, acesta fiind înlocuit. Procesul de vot a fost reluat fără alte probleme, a mai anunțat purtătorul de cuvânt al MAI. 

„În municipiul Ploieşti, un cetăţean a sesizat Poliţia cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze pe baza paşaportului. S-a întocmit dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului de vot. Reamintim că cetăţenii români pot vota în ţară cu paşaportul doar dacă pe paşaport este trecută menţiunea că au domiciliul în altă ţară decât România. Vorbim aici de paşaportul simplu, simplu temporar şi paşaportul electronic. Cetăţenii români care au domiciliul în România pot vota cu cartea de identitate, buletinul de identitate şi cartea de identitate provizorie. (…) Tot în Ploieşti membrii biroului electoral al unei secţii de vot au părăsit secţia de votare cu urna specială fiind însoţiţi de un poliţist de la Poliţia Locală, în condiţiile în care aveau obligaţia să solicite ca paza să fie asigurată de personalul MAI. Poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului urnei speciale”, au anunțat autoritățile.

Alte posibile infracțiuni

Într-o localitate din Prahova poliţiştii efectuează cercetări faţă de o persoană care i-a anunţat pe membrii unei secţii de votare că a votat de două ori la două secţii diferite, spune Monica Dajbog.  

„Persoana, după ce a votat o dată, şi-a dat seama că nu a votat cum şi-ar fi dorit. În Piteşti, preşedintele unei secţii de votare a sesizat faptul că trei persoane consumă băuturi alcoolice în apropierea secţiei. La faţa locului a fost trimisă o patrulă de jandarmi, care a constatat că persoanele nu consumau băuturi alcoolice dar tulburau ordinea publică. Au fost sancţionate cu 200 de lei fiecare”, a spus Dajbog. 

Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că dintre cele 674 de persoane cu drept de vot din centrele de reţinere şi arest preventiv ale Poliţiei Române au formulat cerere pentru a vota cu urna specială 513. Până la ora 12,00 votaseră 219 dintre acestea. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate