luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiRelansarea economică, întârziată de epidemia de coronavirus

Relansarea economică, întârziată de epidemia de coronavirus

Va fi greu să revenim la normalitate și să facem relansarea economică dacă nu oprim răspândirea virusului COVID-19, a declarat șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă. 

„Încep această postare prin a spune foarte clar că relansarea economică este prioritatea noastră şi că în niciun caz nu vrem alte restricţii care pot afecta economia. Din păcate, suntem într-o nouă zi cu peste 1000 de infectari. Vidul de legislaţie pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu noul Coronavirus, provocat de atacuri politico-juridice iresponsabile în plină pandemie, combinat cu o propagandă obscură de decredibilizare a pericolului Covid, ne-au adus din nou într-o situaţie limită. Momentul nu este uşor din punct de vedere sanitar şi tot planul nostru de a relansa economia depinde acum de un efort comun, colectiv, naţional, de a respecta regulile pentru limitarea răspândirii epidemiei cu noul Coronavirus”, spune Dancă.

De la începutul pandemiei, Guvernul Orban a adoptat rapid toate măsurile necesare de sprijin pentru a salva locurile de muncă şi companiile de la faliment, iar în continuare, în fiecare şedinţă de Guvern, într-un ritm fără precedent, au fost adoptate noi programe guvernamentale pentru relansarea economică.

„Programul IMM Invest a ajuns aproape la epuizarea plafonului de 15 miliarde lei pentru credite pentru investiţii şi capital de lucru, am plătit indemnizaţia de şomaj tehnic de 75% din salariul mediu brut în valoare de 4,6 miliarde lei pentru 1,4 milioane de români, decontăm în continuare 41,5% din salariu mediu brut pentru angajaţii care se întorc la muncă, am amânat ratele bancare pentru 300.000 de beneficiari pentru o perioadă de 9 luni, alături de multe alte măsuri de sprijin care sunt în vigoare şi produc efecte pentru companiile şi angajaţii afectaţi de criză”, a mai spus Dancă.

Noi programe economice din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică au fost adoptate în ultimele şedinţe de Guvern:

  • schema de garantare pentru companiile mari cu un plafon de 8 miliarde Lei,
  • programul de garanţii IMM Leasing pentru achiziţia de echipamente şi utilaje în valoare de 1,5 miliarde Lei,
  • programul de asigurare a lichidităţii în economie IMM Factor prin garantarea plăţilor comerciale între companii,
  • majorarea plafonului de garantare la Noua Casă pentru achiziţia de locuinţe noi de până la 140.000 Euro,
  • supracontractarea proiectelor de investiţii pentru microîntreprinderi şi IMM-uri din Programul Operaţional Regional cu peste 1 miliard de Euro,
  • lansarea programelor de start-up pentru studenţi în valoare de 150 milioane Euro şi a celor de antreprenoriat rural pentru procesarea produselor agricole în valoare de 200 milioane Euro.

Relansarea economică nu e posibilă fără opritea epidemiei

El menţionează că şi alte programe importante din Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică sunt finalizate şi în curs de avizare şi aprobare: programul de granturi pentru repornire de 1 miliard de Euro pentru companiile afectate de criză, apelul de proiecte pentru digitalizarea companiilor în valoare de 150 milioane Euro, sprijinirea programului flexibil de muncă, decontarea a 41,5% din salariu pentru sezonieri şi a 35% din plata zilierilor.

Potrivit lui dancă, toate aceste măsuri de sprijin şi programe guvernamentale de investiţii în economie depind de limitarea răspândirii epidemiei Covid-19.

„Acesta este adevărul, iar noi nu vrem în niciun caz să ne întoarcem la măsuri de restricţii care să afecteze economia. De aceea, este esenţial să nu irosim efortul tuturor de până acum şi să facem un nou efort comun pentru a limita răspândirea infecţiilor cu Coronavirus”, concluzionează reprezentantul liberalilor.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate