marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiRemus Borza: Remanierea guvernului Dăncilă este obligatorie

Remus Borza: Remanierea guvernului Dăncilă este obligatorie

Deputatul independent Remus Borza spune că remanierea guvernului Dăncilă este ”nu doar necesară, ci și obligatorie”.

El oferă și câteva nume de miniștri care, în opinia sa, nu au făcut mare lucru în actualul mandat. Ceea ce este insa mai important, Borza vede clar că PSD și liderul partidului, Liviu Dragnea, au nevoie de țapi ispășitori pentru ultimele evenimente, de la 10 septembrie încoace, iar PSD trebuie să-și revină în sondaje, după ce a pierdut zeci de procente.

Redăm integral analiza realizată de Remus Borza si postată pe blogul personal:

 Își permite Dragnea remanierea Guvernului?

Liviu Dragnea a mai deschis un front de luptă. Vrea să remanieze Guvernul, în condițiile în care e angajat într-o bătălie pe viață și pe moarte cu Gabriela Firea, cu președintele republicii, cu serviciile, cu procurorii șefi ai marilor parchete și cu o parte a propriilor baroni care o susțin din umbră pe Firea, deși îi jura credință în fiecare zi lui don Liviu. Remanierea unor miniștri nu e doar necesară ci și obligatorie. Eu am cerut-o încă din iunie, imediat după căderea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului. Sunt mai mulți miniștri care nu au confirmat. Dănuţ Andruşcă, ministrul Economiei, Lucian Șova, ministrul Transporturilor și George Ivașcu, ministrul Culturii. Evident că sunt și alții. Ministrul „Pamblică” (Valentin Popa, ministrul Educației) este campionul gafelor după premierul Viorica Dăncilă. Și ALDE ar trebui să-și facă o evaluare a propriilor miniștri, câtă vreme niciunul nu a rupt gura târgului.

Înlocuirea miniștrilor care nu au performat ar neutraliza în parte atacul opoziției și al președintelui Iohannis la adresa Guvernului, ar da satisfacție unei părți a societății nemulțumită de activitatea acestor miniștri, ar translata atenția, discursul public și presiunea de pe PSD pe alți actori politici sau instituționali.

În ultimii trei ani, nu am fost în măsură să dăm în circulație nici măcar un km de autostradă. Infrastructura de transport, fie ea rutieră, feroviară, navală sau aeriană, reprezintă cel mai elocvent barometru privind dezvoltarea economică a unei națiuni. Iar noi suntem codașii Europei în ceea ce privește infrastructura. Cu referire la George Ivașcu, aveam așteptări foarte mari. Îl cunosc și îi apreciez calitățile de manager de teatru. Însă, ca ministru al Culturii, într-un an al Centenarului, a făcut mai mult figurație. 

PSD este un partid mare, cu peste 500.000 de membri. Are, indiscutabil, oameni valoroși. Mediocritatea Guvernului, în ansamblul lui, aduce deservicii partidului. Nu mai vorbesc de deserviciile aduse țării, din punct de vedere al imaginii, credibilității și favorabilității. Guvernul PSD-ALDE este izolat pe scena politică internațională, este nefrecventabil, chiar dacă premierul are întâlniri cu lideri din alte țări, cea mai recentă fiind cu Regele Spaniei, Felipe al VI-lea. Însă sunt întâlniri protocolare, fără substanță și fără finalitate.

Trocul lui Dragnea privind emanierea guvernului Dăncilă

Deși e angajat în mai multe bătălii, care în final or să-l uzeze și doboare și pe Dragnea, El lider maximo va putea obține un vot favorabil în CEx privind înlocuirea unor miniștri doar dacă negociază cu liderii filialelor de unde provin miniștrii remaniabili, pentru ca tot acele filiale să nominalizeze candidați pentru portofoliile pierdute sau pentru alte ministere. 

Pentru a recredibiliza Guvernul, mai ales din perspectiva preluării președinției Consiliului UE de la 1 ianuarie 2019, e nevoie de un suflu nou, de sânge proaspăt în instalații. Rezultatele guvernării la 6 luni cer un astfel de sacrificiu. Datorie externă de 96 miliarde euro, inflație de 5%, deficit bugetar de 15 miliarde lei, deficit de balanță comercială de 7 miliarde euro. PSD nu își poate permite să facă scut în jurul, nu puținilor miniștri incompetenți din Guvernul Dăncilă. Ar fi cam mult și ar dăuna grav chiar și celui mai mare partid al țării. Dacă va opta să-i salveze pe toți, în frunte cu Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea, PSD riscă să se transforme în percepția din ce în ce a mai multor români, în partidul stat. Un partid care guvernează discreționar, care nu mai aude și nu mai ascultă de vocea poporului”.

Remus Borza a fost ales deputat pe listele ALDE, dar a fost exclus din partid in iunie anul trecut, dupa ce a votat impotriva motiunii de cenzura depusa de alianta aflata la guvernare, PSD-ALDE, impotriva propriului sau guvern, condus la acea vreme de Sorin Grindeanu. Intr-un comunicat de presa, conducerea ALDE a sustinut ca Remus Borza a fost exclus din partid pentru ca “a ales să înşele încrederea pe care colegii i-au arătat-o preferând să-şi negocieze o poziţie de ministru al Energiei într-un ipotetic Guvern Grindeanu 2”. In replica, Remus Borza a sustinut ca a votat impotriva caderii guvernului Grideanu si a votat “pentru stabilitate sociala si responsabilitate politica”. “Eu nu inteleg sa fiu sluga nimanui, cu atat mai putin a unui presedinte de partid”, a subliniat el atunci.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate