duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiSpionii cibernetici ai Kremlinului atacă statele NATO, în special guvernele (Raport Microsoft)

Spionii cibernetici ai Kremlinului atacă statele NATO, în special guvernele (Raport Microsoft)

Hackerii Kremlinului au efectuat mai multe operațiuni de spionaj cibernetic asupra aliaților Ucrainei după declanșarea invaziei Rusiei în această țară, se arată într-un raport al companiei Microsoft publicat miercuri.

„Aspectele cibernetice ale războiului actual se extind cu mult dincolo de Ucraina și reflectă natura unică a spațiului cibernetic”, subliniază președintele Microsoft, Brad Smith, în raport, conform Reuters.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Moscova a negat în trecut că ar fi efectuat misiuni străine de spionaj cibernetic, declarând că asta ar „contrazice principiile politicii externe a Rusiei”.

De la declanșarea invaziei, în 24 februarie, specialiștii Microsoft au luat urma unor astfel de atacuri cibernetice distructive asupra entităților ucrainene, ajungând până la grupurile de hacking susținute de stat rus.

Astfel, în raportul Microsoft se precizează că au fost identificate 128 de organizații din 42 de țări, în afară de Ucraina, care au fost vizate de aceleași grupuri de hacking, concentrate pe spionaj.

Foto: raport Microsoft

În afara Ucrainei, cea mai vizată țară a fost SUA, urmată de  statele membre ale alianței militare NATO, care a oferit sprijin critic Ucrainei în timpul conflictului, informează Reuters.

În raport sunt menționate organizații cu sediul în Danemarca, Letonia, Lituania, Norvegia și Polonia, dar și în Finlanda sau Suedia, țări care și-au exprimat dorința de a se alătura alianței NATO.

”Sunt vizate în special guvernele, dar și grupuri de reflecție, grupuri umanitare și furnizori de infrastructură critică”, se arată în raport.

Foto: raport Microsoft

Microsoft a admis că pirateria cibernetică împotriva aliaților NATO a avut succes în aproximativ 29% din cazuri și, în unele situații, a dus chiar la furtul datelor.

Experții în politică externă spun că se tem că strategia combinată, de război cinetic și cibernetic, a Rusiei împotriva Ucrainei va deveni un model pentru viitoarele conflicte.

Într-un raport anterior, Microsoft a indicat că atacurile cibernetice – care au implicat programe malware de ștergere a datelor – au stat la baza unor misiuni militare desfășurate de ruși în Ucraina.

Astfel, au fost menționate șase incidente de la invazia din 24 februarie în care s-a constatat că atacurile cibernetice împotriva țintelor din Ucraina păreau să preceadă atacurile militare.

De exemplu, hackerii ruși au încercat să spargă rețeaua de calculatoare a unei companii nucleare ucrainene cu o zi înainte ca armata rusă să ocupe cea mai mare fabrică a companiei respective, informează Reuters.

Foto: raport Microsoft

Raportul integral publicat miercuri de Microsoft:

Microsoft_Defending Ukraine_Early Lessons from the Cyber War

 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate