miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiRețeaua Bergamo: Percheziții în România și Italia într-un dosar de prostituție. Interlopii...

Rețeaua Bergamo: Percheziții în România și Italia într-un dosar de prostituție. Interlopii români controlau zonele Ghisalba şi Calcinate, de la periferia orașului Bergamo

Procurorii DIICOT – Iași  și polițiștii din cadrul BCCO Iași au efectuat, miercuri, 5 percheziții domiciliare în Iași și Suceava, la persoane implicate într-o rețea de prostituție și trafic de persoane, cu ramificații în Bergamo-Italia. În paralel, în Italia, carabinierii au descins la domiciliul unuia dintre suspecții implicați în rețea, pe numele căruia fusese emis un mandat de arestare.

Potrivit procurorilor, în perioada 2015 – 2019, mai multe persoane au acționat pe linia traficului de persoane și de minori, respectiv exploatarea unor tinere minore și majore la practicarea prostituției, atât pe plan local, în municipiul Pașcani, cât și pe teritoriul Italiei, în localitatea Bergamo.

Totodată, cele 20 de victime identificate erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-și asigura traiul zilnic, sume pentru care aceștia le solicitau dobânzi de peste 30%, obținând în schimb drept garanție bunuri imobile și autovehicule.

Potrivit Corriere Della Sera, miercuri au fost arestate 7 persoane, 3 în Italia și 4 în România, la cererea procurorului Claudiu Moregola din cadrul Direcției Antimafie a districtului din Brescia.

Ancheta este o continuare a operațiunii de la Bergamo, care în iunie 2019, a dus la destructurarea rețelei infracționale conduse de Constantin Adrian Murariu, care exploata sexual, de mai mulți ani, mai multe tinere aduse din România.

Capul grupării, interlopul Constantin Adrian Murariu (45 de ani), era sprijinit de Rozaia Cosmina Fița (27 de ani), cei doi fiind deja arestați în 2019 și condamnați la peste 10 ani de închisoare.

Concret, membrii  grupului infracţional organizat au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore şi majore pe care, sub pretextul unor relaţii de prietenie și asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia,  le-a determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate, le era îngrădită  libertatea de mişcare şi de comunicare prin confiscarea actului de identitate şi a telefonului, prin constrângere psihică şi ameninţări cu acte de violenţă extremă (mutilări ale feţei), dar şi agresiuni de natură sexuală şi fizică, fiind determinate ulterior  să practice prostituţia.

Iniţial, unele victime au fost determinate să practice prostituţia pe raza municipiului Paşcani,  ulterior fiind transferate în localitatea Bergamo din Italia, unde s-a continuat şi se continuă exploatarea acestora la stradă.

Victimele proveneau de regulă din mediul rural, majoritatea din municipiul Paşcani şi localităţile limitrofe,  cu un nivel redus de educaţie, cu o situaţie familială şi materială precară, unele dintre acestea fiind instituţionalizate în centre de plasament.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracţional a  acţionat începând cu  anul 2008, ceea ce  a permis consolidarea poziţiei liderilor pe plan local cât şi constituirea unei reţele solide specializată în racolarea, transport, cazarea şi exploatarea victimelor.

Astfel, a rezultat că liderii grupării deţin supremaţia asupra unor segmente de stradă  din zona Ghisalba şi Calcinate, la periferia oraşului Bergamo, unde victimele practică prostituţia,  încasează zilnic taxa de „post” de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care deţin control asupra victimelor, aproximativ 100 – 150 euro pentru fiecare „post”.

În cursul zilei de astăzi, pe teritoriul României, urmează a fi puse în aplicare 5 mandate de arestare europene și un ordin de indisponibilizare.

Acțiunea este efectuată în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între Romania, prin Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizata și Terorism şi autoritățile judiciare din Italia, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia(Biroul districtual de luptă împotriva mafiei), în cadrul operaţiunii „Bergamo”.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și al jandarmilor din cadrul IJJ Iași.

La perchezițiile din România, au participat şi carabinieri din cadrul Comandamentului Regional al Carabinierilor din Bergamo.

Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust.

Potrivit anchetatorilor, din anul 2019 și până în prezent, în urma cercetărilor, au fost indisponibilizate bunuri și imobile în valoare de peste 500.000 de euro.

About The Author

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate