marți, noiembrie 29, 2022
AcasăAgenda ZileiCNSAS a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr

CNSAS a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr

Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în ceea ce priveşte calitatea de lucrător sau colaborator al securităţii comuniste. 

„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la procurorul general al României, Augustin Lazăr, Colegiul CNSAS, în şedinţa de astăzi, 04.04.2019, a decis reverificarea sa, pornind de la elementele noi care au fost dezbătute în mass-media”, au anunțat reprezentanții CNSAS.

Pe de altă parte, oficialii CNSAS informează că afirmaţiile făcute de Mădălin Hodor, funcţionar în cadrul Consiliului, cu privire la Augustin Lazăr nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei, iar acesta nu are mandat de reprezentare din partea Colegiului CNSAS. 

Istoricul CNSAS afirma că Augustin Lazăr nu a fost „un torţionar” este falsă, pentru că disidentul Iulius Filip a fost torţionat de lt. col. Lazăr Gheorghe. 

„Decizia definitivă de poliţie politică a lt. col. Lazăr Gheorghe, şeful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicată în Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit în 2015 numele lui şi al altor ofiţeri de Securitate care l-au urmărit şi torturat în urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazăr şi nu despre Augustin Lazăr vorbea domnul Filip. Afirmaţia că Augustin Lazăr a fost ‘un torţionar’ este falsă. Domnia sa a condus comisia de eliberări şi nu avea cum să acţioneze direct ca ‘torţionar’ asupra lui Iulius Filip. Cel care a făcut-o era lt. col. Lazăr Gheorghe. Consider că o discuţie despre rolul procurorilor şi colaborarea lor cu Securitatea şi regimul comunist este bine-venită. Dar această discuţie, care este, trebuie spus, dureroasă prin prisma realităţii, nu poate fi făcută în contextul unor campanii mediatice care amestecă minciuna şi manipularea în scopuri strict politice cu adevărul şi cu problema delicată a moştenirii comuniste”, a scris istoricul Mădălin Hodor, pe Facebook.

Augustin Lazăr a fost acuzat că a refuzat eliberarea condiţionată a unui disident anticomunist, Iulius Filip, pe vremea când era membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud. 

Procurorul general a respins aceste acuzaţii şi a dat publicităţii adeverinţe de la CNSAS în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii comuniste. 

„Resping categoric afirmaţiile nefondate lansate în spaţiul public, în cursul zilei de azi, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aş fi făcut poliţie politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituţii şi în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. Faţă de cele expuse anterior, apreciez că atacurile concertate din ultimele zile la adresa mea, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea mea în calitate de procuror general, cât şi destabilizarea Ministerului Public”, spunea Lazăr, zilele trecute.  

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate