luni, mai 23, 2022
AcasăAdministrație publicăAmnistia și grațierea, subiect de vot la referendumul din 26 mai

Amnistia și grațierea, subiect de vot la referendumul din 26 mai

Referendumul pentru Justiției din data de 26 mai va avea două mari teme supuse la vot, amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție, pe de o parte, și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor corelată cu dreptul mai multor instituții de a sesiza CCR.

„Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare în cadrul referendumului ce va fi organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare”, a declarat președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Prima: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, cea de-a doua – interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanţe. Aceste două teme vor fi supuse consultării publice.

„Românii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate de corupție să li șe steargă efectele condamnărilor și, totodată, dacă vor ca Guvernul să mai adopte ordonanțe de urgență, în domenii sensibile precum legislația penală și organizarea sistemului judiciar”, mai spus președintele.

Potrivit lui, românii au arătat că nu acceptă corupția și furtul din banii publici, cu atât mai mult, aceste faptă sunt inacceptabile când ele sunt săvârșite chiar de către cei aleși de cătățeni ca să le apere interesele și banul public.

„Toleranță zero față de fenomenul corupției prin interzicerea amnistiei și grațierii, infracțiunilor din acest domeniu, reprezintă calea cea mai bună, calea corectă pentru continuarea luptei împotriva corupției. Dar în egală măsură, este și o garanție pentru asigurarea în egală măsură a integrității în exercitarea funțiilor și demnităților publice. Ceea ce se întîmplă în actuala guvernare pesedistă este fără precedent. De mai bine de doi ani, asistăm la un permanent asalt asupra justiției purtat cu OUG. Acest asalt al pesediștilor a presupus întotdeauna evaluarea șanselor, pregătirea mijlocelor și căutarea momentului potrivit pentru pentru a acționa, pervertind astfel și deturnând un mecanism constituțional pe care noi, societatea românească, trebuie să-l regândim”, a afirmat șeful statului.

Acesta este de părere că, societatea a obosit să mai urmărească dacă guvernul a mai dat vreo OUG și trăiește cu teamă în fiecare zi în care este anunțată ședință de Guvern, ședință de Guvern a cărei ordine de zi reală nu se cunoaște.

Întrucât OUG își produc de îndată efectele, iar în materie penală, chiar pentru efect pentru trecut, și pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului, este momentul ca cetățenii să decidă, dacă nu cumva este necesar ca și alte autorități constituționale să aibă dreptul de a sesiza CCR pentru a stopa efectele OUG neconstituționale.

Personal, președintele este convins că dacă CSM sau ICCJ ar fi avut posibilitatea să conteste OUG la CCR nu am fi ajuns în situația în care suntem acum.

Modificările aduse de PSD legilor justiției au fost aspru și constant crititcate și de instituțiile europene, iar adoptarea de noi OUG în materie penală, care în realitate, sunt amnistii mascate, va avea consecințe grave asupra statutului României

 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate