sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiRevista Science: Pacientul zero al pandemiei de Covid-19 a fost o vânzătoare...

Revista Science: Pacientul zero al pandemiei de Covid-19 a fost o vânzătoare din piața Huanan, iar ”intermediarul” a fost un raton

Primul caz cunoscut de Covid-19 este o vânzătoare din piața de animale Huanan, din orașul chinezesc Wuhan, care ar fi prezentat simptome ale infectării pe 11 decembrie 2019, potrivit unui studiu semnat de virologul Michael Worobey și publicat pe 18 noiembrie de prestigioasa revistă Science.

Noile date contrazic, astfel, teza inițială a OMS conform căreia pacientul zero ar fi fost un contabil care ar fi fost infectat pe 8 decembrie 2019, dar fără legătură cu celebra piață de animale din Wuhan.

Michael Worobey, autorul articolului, este virolog și șef al Departamentului de Ecologie și Biologie Evolutivă de la Universitatea din Arizona.

Studiul publicat joi de cercetătorul american contrazice inclusiv presupunerile sale anterioare referitoare la posibila ”scurgere din laborator” a virusului, primul focar fiind astfel identificat la mai mulți kilometri de Institutele (laboratoarele) de virusologie din același oraș. Autorul revine acum asupra propriilor afirmații și susține că noua sa cercetare „oferă dovezi solide în favoarea unei origini a pandemiei prin intermediul unui animal viu” de pe această piață. Este vorba despre raton.

Ratonul – intermediarul dintre lilieci și oameni

Potrivit acestuia, virusul s-ar fi răspândit mai ales în sectorul vestic al pieței, unde erau vânduți ratoni, crescuți mai ales pentru blana lor. Această afirmație ar dovedi că pandemia de Covid-19 a început de la un animal viu.

“În ciuda multor afirmații contrare, acum este clar că mamiferele susceptibile de a se infecta cu coronavirus, inclusiv câinii ratoni (Nyctereutes procyonoides), au fost vândute în Piața Huanan, dar și în alte trei piețe de animale vii din Wuhan, China, înainte de izbucnirea pandemiei”, se arată în articolul din revista “Science”. 

“Coronavirusuri asociate sindromului respirator acut sever (SARSr-CoVs) au fost găsite, de-a lungul timpului, la mai mulți ratoni în focare de SARS, existând posibilitatea contactului animal-om în piețele din China”, arată cercetătorul american, aminitind de faptul că s-a demonstrat că în trecut, ratonii au fost gazde și ale altor tulpini de SARS-COV.

“Cu toate acestea, din cauza concentrării, din primele momente, ale autorităților de sănătate publică pe Piața Huanan, rămâne neclar dacă preponderența cazurilor de COVID-19 spitalizate în primele faze, asociate cu această piață, a reflectat cu adevărat focarul inițial. Răspunsul la aceste întrebări necesită deslușirea mai multor evenimente cruciale care au avut loc în decembrie 2019 și începutul lunii ianuarie 2020”, scrie Michael Worobey.

Cercetătorul amertican favorizează, prin urmare, teza „gazdei intermediare”: ratonul, o specie infectată ea însăși de un liliac, și care, la rândul său, a transmis virusul oamenilor.

sursa foto: Science

Pacientul ”zero” identificat de OMS suferea, de fapt, de dinți

Potrivit acestuia, OMS ar fi stabilit în mod eronat că pacientul zero ar fi fost un contabil de 41 de ani, fără nicio legătură cu piața, care s-a îmbolnăvit în data de  8 decembrie. Eroarea provine, de fapt, de la o confuzie creată cu privire la simptomele inițiale acuzate de persoana respectivă, acestea provenind, de fapt, de la niște probleme dentare.

În studiul publicat, cercetătorul american arată că fostul contabil din Wuhan a fost în data de 8 decembrie la stomatolog, iar simptomele de care s-a plâns aveau legătură cu “măselele de minte” care trebuiau extrase și nu cu o presupusă infectare cu coronavirus.

Într-un interviu cu pacientul respectiv, el susține că suferea de fapt de o durere de dinți și că s-a plâns de primele simptome pe 8 decembrie 2019. El locuia la 30 km sud de piața Huanan și nu avea nicio legătură cu acesta din urmă.

Potrivit virologului, contabilul s-a îmbolnăvit însă de Covid-19 abia pe 16 decembrie, opt zile mai târziu, fiind internat în spital în data de 22 decembrie. Pacientul crede că s-ar putea să fi fost infectat într-un spital sau în metrou, în timpul călătoriei. De asemenea, el a călătorit spre nord, până la Piața Huanan, cu puțin timp înainte de apariția simptomelor.

Până la acel moment însă, mai mulți lucrători din piața din Huanan raportaseră deja boala.

Deși apar noi dovezi și clarificări, controversele rămân

Teoria lui Worobey care contrazice mai nou ”scurgerea” virusului din laborator și care este susținută într-o mare măsură și de autoritățile chineze, a fost contestată imediat de alți cercetători care susțin că încă nu există suficiente date pentru a exclude accidentul biologic.

Astfel, articolul lui Worobey a atras imediat răspunsuri sceptice de la doi oameni de știință cunoscuți care, la fel ca Worobey, au fost profund implicați în dezbaterea cu privire la scenariul cel mai probabil pentru începutul pandemiei.

„Se bazează pe informații fragmentare și, în mare măsură, aflate pe surse. În general, nu există nicio modalitate de a verifica o mare parte din ceea ce descrie cercetătorul și de a trage o concluzie”, a spus David A. Relman, profesor de microbiologie la Universitatea Stanford, conform Washington Post.

Jesse Bloom, biolog computațional la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle, a declarat că rigurozitatea datelor din China privind infecțiile timpurii cu coronavirus este prea scăzută pentru a susține orice concluzie. El mai susține că dovezile genetice din probele timpurii de virus indică piața ca un loc de supraîmprăștiere, dar nu ca locația primului set de infecții.

Controversa rămâne deschisă, deși cercetarea profesorului Michael Worobey arată că e imposibil ca virusul să scape din Institutul de Virusologie din Wuhan, iar focarul să se creeze la mulți kilometri distanță.

Worobey a spus că este deschis posibilității unei scurgeri de laborator din cauza apropierii Institutului de Virologie Wuhan de primul focar, dar a examinat mai atent problema geografiei. Dacă virusul a ieșit din laborator, de ce s-au adunat primele cazuri în și în jurul pieței, la mulți kilometri distanță? Și acea piață, notează el, a vândut animale care au fost implicate în prima epidemie de SARS din 2002-2003.

„Devine aproape absurd, în mintea mea, să-mi imaginez că infectarea a început la Institutul de Virologie din Wuhan și aproape imediat acea persoană a mers într-unul dintre puținele locuri care vindeau câini raton și alte animale care au fost implicate în SARS-1, ” a spus el.

Susținătorii teoriei scurgerii de laborator subliniază lipsa de transparență a oficialilor chinezi și eliminarea datelor experimentale dintr-o bază de date de la Institutul de Virologie din Wuhan cu câteva luni înainte de pandemie. Teoria privind piața din Wuhan ca origine a infectării sugerează un scenariu alternativ, unul în care autoritățile nu au fost dornice să găsească dovezi că răspândirea s-a produs pe o piață cu animale vii care ar fi putut fi capturate și vândute ilegal. Worobey sugerează, de asemenea, că oficialii chinezi s-ar putea să fi fost jenați de faptul că sistemul de identificare și de răspuns rapid la noile boli asemănătoare pneumoniei – un sistem pus în aplicare după epidemia inițială de SARS – a fost prea lent în a detecta izbucnirea bolilor cauzate de noul coronavirus.

Studiul lui Worobey este cea mai aprofundată lucrare în ce privește încercarea de a descoperi originea pandemiei, în care autorul susține că virusul a trecut de la lilieci la ratoni și, apoi, la oameni, în Piața Huanan din Wuhan, China, unde se comercializau intensiv animale sălbatice vii.

Cercetătorul folosește date ale internărilor în spitale, alte lucrări științifice și rapoarte medicale publicate în China și în Occident, articolul său fiind revizuit de 14 specialiști și citează 15 surse de informații primare.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate