sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăOrban: Iohannis a plănuit să aducă PSD la putere pentru a-și asigura...

Orban: Iohannis a plănuit să aducă PSD la putere pentru a-și asigura mandatul de premier după ce va pleca de la Cotroceni

Fostul președinte al PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă la Digi 24 că președintele Klaus Iohannis a avut de la bun început intenția de a face un parteneriat cu PSD, pentru a-și asigura un mandat de premier după ce-i va expira mandatul de președinte. ”Singura lui problemă este că nu va rămâne nimic nici din el şi nici din Partidul Naţional Liberal”, a arătat Orban.

El a mai spus că a aflat de „acest proiect” al lui Iohannis, care este cât se poate de evident, prin faptul că s-a implicat cu toată forța și cu toate pârghiile pentru a-l scoate pe el de la șefia PNL și pentru a arunca în aer coaliția cu USR.

„Practic, bătălia a fost să mă schimbe pe mine din funcţie. (…) Iar schimbarea mea din funcţie, dacă mă întrebaţi pe mine, Iohannis s-a implicat cu toate forţele şi a utilizat toate pârghiile pe care le-a avut la dispoziţie, se datorează exact acestui proiect cu PSD, pentru că ştia că niciodată nu aş fi fost de acord cu un proiect cu PSD”, a arătat Orban.

El consideră că nu era necesar ca PNL să aducă PSD la putere, iar explicaţia ar fi, în opinia sa, că Iohannis vrea să fie premier după 2024.

„De ce să distrugi o coaliţie de centru-dreapta, de ce să distrugi un partid, de ce să aduci PSD la putere? Puţină lume poate să înţeleagă. Eu am dat o explicaţie şi cred că asta este explicaţia. Iohannis nu vrea să se pensioneze şi vrea, după 2024, să fie premier, exact cum a fost în 2009, şi şi-a ales ca partener pentru acest plan PSD. Singura lui problemă este că nu va rămâne nimic nici din el şi nici din Partidul Naţional Liberal”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a susţinut că, la ora actuală, nu există nicio diferenţă între PNL şi PSD.

„Ce mă afectează? Mă afectează că actuala conducere a PNL şi-a bătut joc de oamenii care au avut încredere în noi, asta mă deranjează. (…) Mă deranjează faptul că astăzi PNL este o copie nereuşită a PSD. Mă deranjează faptul că astăzi cei care conduc partidul şi-au bătut joc pur şi simplu de toate lucrurile care practic au reprezentat matricea de bază a PNL. La ora actuală nu este nicio diferenţă între PSD şi conducerea PNL decât mai degrabă în rău pentru conducerea PNL”, a adăugat fostul lider liberal.

În opinia lui, conducerea PNL este ”descreierată”, iar Florin Cîţu şi Klaus Iohannis au un comportament iraţional.

„Toată conducerea asta descreierată, care nu are altceva în cap decât să asculte ordinele lui Iohannis, a fost parte la această decizie şi este la fel de vinovată. Descreierată, adică fără creier. (…) Eu, pe Cîţu şi pe Iohanis, eu, personal, nu îi mai recunosc. Oamenii ăştia parcă le-a luat Dumnezeu minţile, au un comportament iraţional, împotriva oricăror evidenţe. Dar nu numai pe ei, inclusiv pe Boc”, a susţinut Orban, adăugând că liberalii care au luat decizia să facă alianţă cu PSD ar trebui „să se ascundă în gaură de şarpe, să se retragă din viaţa publică”.

Întrebat dacă a existat o înţelegere între el şi Florin Cîţu ca acesta să preia șefia BNR, Orban a răspuns: ”A fost o discuţie legată de subiectul ăsta. A fost un obiectiv de carieră pentru domnul Cîţu, cel puţin înainte de a fi premier. De altfel, se vede că el şi-a reglementat relaţiile cu BNR, încă din perioada când era ministrul Finanţelor, în guvernul pe care l-am condus eu”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate