sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiRezoluție: Parlamentul European cere Rusiei eliberarea imediată și necondiționată a opozantului Andrei...

Rezoluție: Parlamentul European cere Rusiei eliberarea imediată și necondiționată a opozantului Andrei Pivovarov

Parlamentul European a adoptat, joi, 10 iunie, o rezoluție referitoare la includerea ONG-urilor germane pe lista „organizațiilor indezirabile” de către Rusia și detenția lui Andrei Pivovarov, prin care solicită autorităților ruse să îl elibereze imediat și necondiționat pe opozantul Andrei Pivovarov.

”Parlamentul European solicită autorităților din Rusia să îl elibereze imediat și necondiționat pe fostul lider al mișcării Rusia Deschisă, Andrei Pivovarov. De asemenea, solicită autorităților să renunțe la toate acuzațiile aduse împotriva lui și a tuturor celorlalte persoane urmărite penal în temeiul legii privind „organizațiile indezirabile” , care este utilizată de autoritățile ruse pentru a viza ONG-urile și organizațiile societății civile critice pentru Kremlin” – se menționează în comunicatul PE.

Potrivit deputaților europeni, pe 31 mai 2021, fostul lider al mișcării „Open Russia”, Andrei Pivovarov, a fost dat jos dintr-un avion al companiei poloneze LOT în momentul decolării din Sankt Petersburg, a fost plasat în detenție în mod arbitrar și, două zile mai târziu, în arest preventiv timp de două luni, fiind acuzat de „desfășurarea de activități ale unei organizații indezirabile”.

”Rezoluția solicită autorităților ruse să pună capăt tuturor represaliilor împotriva oponenților politici și să se abțină de la a adopta legislația suplimentară aflată în curs de pregătire, care ar interzice personalului sau susținătorilor organizațiilor incluse în mod arbitrar pe lista organizațiilor „indezirabile” să candideze la alegeri” – se afirmă în document.

De asemenea, se cere să se pună capăt urmăririlor penale împotriva apărătorilor drepturilor omului și a activiștilor din acest domeniu în temeiul legii privind „agenții străini” și al legii privind „organizațiile indezirabile”, să se revoce această legislație discriminatorie și să se anuleze decizia procurorului general rus de a include trei ONG-uri germane (Forum Russischsprachiger Europäer e.V., Zentrum für die Liberale Moderne GmbH and Deutsch-Russischer Austausch e.V.), precum și a altor organizații similare, pe lista celor 34 de „organizații indezirabile”.

Textul rezoluției a fost adoptat cu 564 voturi pentru, 61 împotrivă și 37 abțineri.

Andrei Pivovarov, un apropiat al fostului opozant rus Mihail Hodorkovski, a fost arestat pe motiv că ar fi încălcat în repetate rânduri legislația referitoare la „organizațiile indezirabile”.

El a fost director al organizaţiei pro-democrație Open Russia (Rusia Deschisă), ONG-ul fondat de Hodorkovski, aflat în prezent în exil după ce a făcut opt ani de închisoare în Rusia.

Legea referitoare la „organizațiile indezirabile”, adoptată în 2015, a permis Kremlinului să pună presiune și să închidă multe ONG-uri care primeau finanțare din străinătate, în special din Europa și Statele Unite.

Aceste acțiuni represive ale Kremlinului se adaugă la numeroasele urmăriri penale motivate politic lansate de Federația Rusă împotriva unor persoane care exprimă opinii divergente sau care și-au anunțat intenția de a candida la alegerile parlamentare programate pentru septembrie 2021 în Rusia, cum ar fi arestarea lui Alexei Navalnîi, militant anti-corupție și politician al opoziției sau pedeapsa de cinci ani cu suspendare dată lui Nikolai Platoșkin, blogger al opoziției de stânga și om politic.

Lor li se adaugă recentele anchete împotriva politicianului opoziției, Dmitri Gudkov, împotriva canalelor media Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, Meduza și VTimes, precum și a mai multor jurnaliști, acuzați că sunt „agenți străini”, autoritățile ruse luând măsuri represive chiar și împotriva revistelor studențești.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate