marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiStudiu: Peste 90% dintre români traversează neregulamentar cel puţin de câteva ori...

Studiu: Peste 90% dintre români traversează neregulamentar cel puţin de câteva ori pe an

Peste 90% dintre români traversează neregulamentar cel puţin de câteva ori pe an, iar aproape 50% recunosc că traversează neregulamentar de mai multe ori pe lună, potrivit unui sondaj realizat online realizat de Generali România.

7 din 10 respondenţi sunt de acord că acest obicei este unul periculos, iar riscurile cresc şi mai mult în perioada de iarnă, atât din punctul de vedere al pietonilor, cât şi al şoferilor. Studiul mai arată că 43% dintre pietonii români traversează neregulamentar destul de des:

  • 34% trec strada prin locuri nemarcate sau ilegal de mai multe ori pe lună,
  • 9%, aproape în fiecare zi.
  • 49% au precizat că traversează neregulamentar rar, de câteva ori pe an.
  • 8% dintre respondenţi au declarat că nu fac niciodată acest lucru. 

68% au fost de acord că traversarea prin locuri nemarcate este periculoasă, iar 23% au apreciat că această activitate este periculoasă uneori. 9% consideră că nu este, dacă eşti foarte atent.

Referitor la motivele care determină pietonii să traverseze neregulamentar, 51% dintre participanţii la sondaj au motivat că trecerea de pietoni este poziţionată prea departe de locul unde au nevoie să traverseze, iar 31% dintre ei spun că fac acest lucru pentru că prind un moment de pauză în trafic, care le permite să treacă fără să încurce circulaţia. Doar 6% au declarat că se grăbesc şi nu pot aştepta la semafor, atunci când traversează neregulamentar, în timp ce 12% au citat alte motive.

88% dintre participanţii la sondaj au declarat că, înainte de a traversa strada pe trecerea de pietoni, se asigură că şoferii maşinilor i-au văzut şi că au timp să oprească. 10% fac acest lucru destul de des, iar 2% doar ocazional.

Traversarea neregulamentară a pietonilor s-a numărat printre principalele cauze ale accidentelor grave în anul 2018, conform datelor publicate în „Buletinul siguranţei rutiere. Raport anual 2018”, realizat de Poliţia Română.

Iarna, condiţiile meteo nefavorabile cresc riscul unui accident rutier, iar şofatul implică mai multă atenţie decât oricând. De exemplu, distanţa de frânare pe carosabil ud poate creşte de până la 2 ori, iar pe carosabil acoperit cu zăpadă sau gheaţă, chiar de până la 10 ori. Mai mult, într-o situaţie de urgenţă, un şofer obişnuit are nevoie de aproximativ 1,5 secunde pentru a reacţiona, iar vizibilitatea redusă poate împiedica şoferul să perceapă în timp util pericolul.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate