marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia a primit un împrumut de 3 miliarde de euro de la...

România a primit un împrumut de 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană

România a primit un împrumut de 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană, această sumă făcând parte dintr-o tranșă de 8,5 miliarde de euro, a creditului prin instrumentul SURE, către cinci state membre. 

Astfel, România a primit trei miliarde de euro, Belgia – două miliarde de euro, Ungaria – 200 de milioane de euro, Portugalia – trei miliarde de euro iar Slovacia – 300 de milioane de euro.

Până acum, 15 state membre au primit aproximativ 40 miliarde de euro din împrumutul acordat în cadrul instrumentului SURE. După finalizarea tuturor plăţilor, România va primi 4,1 miliarde de euro, Belgia – 7,8 miliarde de euro, Ungaria – 504 de milioane de euro, Portugalia – 5,9 miliarde de euro iar Slovacia – 631 de milioane de euro, a informat Comisia Europeană.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, declara, lună trecută, că banii de la UE vor fi folosiţi pentru finanţarea deficitului generat de măsuri precum şomajul tehnic sau programul flexibil de muncă.

Condiții de împrumut pentru România

Caracteristicile împrumutului acordat României sunt următoarele:

  • perioada de tragere a sumelor împrumutului este de 18 luni de la data intrării în vigoare a Deciziei Consiliului Uniunii Europene (respectiv până la sfârşitul lunii martie 2022);
  • împrumutul poate fi disponibilizat în maximum 8 tranşe; valoarea tranşelor şi calendarul de disponibilizare vor fi stabilite de Comisie, prin consultare cu statul membru;
  • maturitatea medie a împrumutului este de 15 ani;
  • împrumutul va fi acordat în aceiaşi termeni financiari în care Comisia s-a împrumutat de pe piaţă pentru disponibilizarea acestuia, la care se adaugă eventuale costuri/cheltuieli efectuate de Comisie pentru contractarea respectivei finanţări.

Având în vedere reputaţia Uniunii Europene, susţinută şi întărită în cadrul acestui instrument prin mecanismul de garantare de către statele membre, împrumutul contractat va fi la costuri avantajoase.

Alături de România, în cadrul acestui instrument au accesat finanţare alte 15 state membre, printre care Italia, Spania, Polonia, Portugalia, Belgia. În cadrul acestui instrument UE a pus la dispoziţie 100 de miliarde de euro.

România și-a prezentat recent și propunerea pentru Planul Național de Relansare și Reziliență, prin care va avea la dispoziție 30 de miliarde de euro.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate