sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia este pe locul doi ca plângeri la CEDO

România este pe locul doi ca plângeri la CEDO

România este pe locul doi ca plângeri la CEDO – Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după Federaţia Rusă, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la Digi 24

„Cetăţenii români merită şi au dreptul să beneficieze de o justiţie echitabilă, de o justiţie autonomă şi de o folosire cât mai largă nu numai a normelor juridice din România, ceea ce încercăm să facem în această perioadă de amendare a unor legi juridice, dar, mai mult, trebuie să ţină seama şi de faptul că la ora actuală România este pe locul doi ca plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, după Federaţia Rusă, ceea ce dovedeşte că este necesar ca şi la nivelul justiţiei să fie încorporate în deciziile care se fac şi aceste prevederi din convenţiile internaţionale cum ar fi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat Meleșcanu. 

Șeful diplomației românești a mai vorbit și despre mesajul transmis României de liderul ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt.

„În partea a doua a intervenţiei dânsului există şi referiri foarte clare la importanţa statului de drept în România, la necesitatea modificării prevederilor din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, inclusiv prevederi referitoare la legea privind activitatea organizaţiilor neguvernamentale şi celelalte. Vă asigur că ALDE România va merge clar pe aceste idei, mai ales ţinând seama de faptul că România are nevoie acum de un stat de drept funcţional, care să fie bazat pe respectarea legilor adoptate de către Parlament şi nu pe protocoale, procese achitări la unii la alţii condamnări chiar dacă nu sunt probe”, a mai spus Teodor Meleșcanu. 

În mesajul postat joi pe pagina sa oficială de Facebook, Verhofstadt se mai referă şi la angajamentele guvernului şi la locul liberalilor români în familia europeană ALDE. 

„România preia Preşedinţia Uniunii Europene într-un moment critic, când mai multe negocieri legislative trebuie duse la bun sfârşit înaintea alegerilor europene. Le doresc mult succes. În acelaşi timp guvernul trebuie să îşi îndeplinească angajamentele privind statul de drept: reforma justiţiei, a codului penal şi cea a legii ONG-urilor trebuie să reflecte în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia şi să fie supuse unei reevaluări de către acest organism înainte de a intra în vigoare. Liberalii români au promis să urmeze această cale şi aşteptăm din partea lor să acţioneze ca atare. Dacă vor face acest lucru vor avea un loc bine meritat în interiorul familiei ALDE. Dacă nu, nu”, a afirmat Verhofstadt. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate