luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiRomânia interzice exportul de buștean în afara UE timp de 10 ani

România interzice exportul de buștean în afara UE timp de 10 ani

România interzice exportul de buștean în afara spațiului extracomunitar timp de 10 ani începând cu 1 ianuarie 2021, potrivit unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Proiectul a trecut cu 316 voturi „pentru” și o „abținere”. 

Astfel că, se interzice exportul de buştean, cu sau fără coajă, sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani, în spaţiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021. Nerespectarea interdicţiei de export a masei lemnoase se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei.

Proaspătul adoptat proiect prevede instituirea Registrului naţional de evidenţă informatizată a proprietăţilor forestiere la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, în vederea aplicării regimului silvic şi gestionării durabile a fondului forestier.

„Realizarea cadastrului aferent fondului forestier proprietate publică a statului este finanţată de la bugetul de stat sau din surse proprii ale administratorilor fondului forestier proprietate publică a statului. În vederea asigurării transparenţei recoltării masei lemnoase din fondul forestier naţional se instituie Catalogul naţional al masei lemnoase la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informatice existente la nivelul acesteia”, se arată în proiect.

Mai mult, autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură va publica Catalogul naţional al masei lemnoase de site-ul propriu, al cărui model se aprobă prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură. Structurile teritoriale de specialitate ale autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură vor verifica prin sondaj actele de punere în valoare în baza unor criterii de risc.

Potrivit deputatului, USR Dan Barna, formaţiunea sa are o agendă pro-protejarea pădurilor.

„Urmărim consecvent tot ce a venit dinspre guverne. Această lege este o perdea de fum menită să acopere tăierile ilegale de păduri. Astăzi se propun interdicţii minore, se intervine neesenţial, fără vlagă. E un pas mic. Exportul pe care îl interzicem se referă strict la ce pleacă în afara UE”, a afirmat Barna.

De asemenea, liderul deputaţilor liberali din Camera Deputaților, Florin Roman, este de părere că anul acesta au fost exportaţizero metri cubi din România. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate