vineri, decembrie 1, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia, Ungaria şi Slovacia cele mai mari inflații din UE

România, Ungaria şi Slovacia cele mai mari inflații din UE

România, Ungaria şi Slovacia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în octombrie de 0,7%, în scădere faţă de 0,8% în septembrie, şi de 1,1% în Uniunea Europeană, mai mică faţă de luna precedentă, respectiv 1,2%.  

Inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. În octombrie 2018, rata inflaţiei în zona euro şi în UE era de 2,3%.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în:

  • România (3,2%),
  • Ungaria (3%)
  • Slovacia (2,9%)

La polul opus, cele mai scăzute în:

  • Cipru (minus 0,5%),
  • Grecia (minus 0,3%)
  • Portugalia (minus 0,1%).

Comparativ cu luna precedentă, inflaţia anuală a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă în opt şi a urcat în cinci ţări membre.

În cazul zonei euro, cea mai ridicată contribuţie la rata anuală a inflaţiei a venit de la tarifele la servicii (0,69 puncte procentuale), urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări (0,29 puncte procentuale) şi preţurile la energie (minus 0,32 puncte procentuale).

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 1,2% în octombrie, similar cu nivelul înregistrat luna trecută. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate