sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiAderarea la Schengen și zona euro, priorități pentru România

Aderarea la Schengen și zona euro, priorități pentru România

Aderarea la Schengen și zona euro rămân obiective de îndeplinit pentru România, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Pentru România rămân în continuare de îndeplinit câteva obiective: aderarea la spaţiul Schengen şi aderarea la zona euro când toate condiţiile vor fi îndeplinite. Trebuie să valorificăm eficient capitalul de încredere al preşedinţiei Consiliului UE, iar dumneavoastră, ca şefi de misiuni, puteţi avea un rol esenţial în atingerea acestui obiectiv”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni. 

Pe parcursul acestor ani, politica noastră externă s-a axat pe coordonatele esenţiale ale creşterii rolului României în cadrul Uniunii Europene şi NATO, precum şi pe întărirea şi extinderea Parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii.  

„În cadrul întâlnirilor bilaterale şi multilaterale pe care le-am avut, am urmărit constant şi prioritar consolidarea României ca stat care are capacitatea de a livra angajamentele asumate şi de a propune poziţionări şi soluţii strategice care aduc valoare adăugată şi cresc profilul internaţional al României”, a mai spus Iohannis. 

Potrivit lui, declaraţia de la Sibiu va rămâne un reper relevant: cel mai important mesaj al Declaraţiei – adică spiritul de la Sibiu – este confirmarea voinţei noastre de a continua, împreună, proiectul european.

„De asemenea, România şi-a dovedit, pe parcursul preşedinţiei, angajamentul profund faţă de consolidarea relaţiei transatlantice. Am depus eforturi serioase pentru proiectarea unei agende pozitive Uniunea Europeană – Statele Unite şi aprofundarea dialogului dintre cele două părţi, mai ales pe teme unde există încă abordări diferite”, a mai afirmat Iohannis.

Pe de altă parte, Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit în această perioadă mai robust şi a dobândit mai multă substanţă şi durabilitate. 

„Parteneriatul strategic cu SUA, pilon esenţial al politicii externe a României, a devenit în această perioadă mai robust şi a dobândit şi mai multă substanţă şi durabilitate. Anvergura relaţiilor noastre politice a ajuns la un punct maxim după vizitele mele de la Casa Albă din 2017 şi cea de săptămâna trecută”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate