sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiRomânia vrea miliarde de la UE, dar în condițiile ei

România vrea miliarde de la UE, dar în condițiile ei

România vrea miliarde de la UE, dar în condițiile ei, lucru care are puține șanse să se întâmple, mai ales după noile directii trasate de UE. 

Potrivit ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, singura alocare deja fixată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este cea pentru infrastructura rutieră deoarece este o prioritate naţională.

„Tocmai am încheiat la minister dezbaterea despre resurse pentru modernizarea judeţelor, cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene, multe nevoi şi idei discutate, le analizăm cu atenţie. Mulţi sunt interesaţi de situaţia alocărilor financiare în interiorul PNRR. Singura alocare deja fixată este cea pentru infrastructura rutieră şi asta fiindcă este o prioritate naţională, este acel obiectiv comun pe care îl susţinem, la care nu vrem să renunţăm şi vom solicita Comisiei Europene o alocare specială prin PNRR”, a declarat Ghinea.

Acesta spune că a agreat acest lucru cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Florin Cîţu, există consens în Coaliţie pe acest subiect.

România vrea miliarde de la UE, dar nu are șanse să le ia

„Vom insista pentru menţinerea a 4,5 miliarde de euro pentru sectorul rutier, din care 3,5 miliarde de euro pentru autostrăzi şi încă 1 miliard pentru centuri ocolitoare”, susţine Cristian Ghinea.

Acesta a subliniat că România este statul care solicită cele mai multe fonduri pentru sectorul rutier, fiindcă ţara are o situaţie specială, o nevoie acută pe această zonă.

„Mai sunt alte două state, Croaţia şi Malta, dar cu sume mult mai mici. Aşadar, obiectivul ministerului pe care îl conduc este să obţinem această alocare dar asta va implica – fiindcă nu este un sector ‘verde’ – o obligativitate de a creşte procentele de investiţii ‘verzi’ pe celelalte domenii de intervenţie. Per total, pe proiectele incluse în PNRR, va trebui să avem 37% ‘investiţii verzi’. Deocamdată, în afară de suma pentru rutier, nu mai sunt alte alocări financiare stabilite, acum discutăm toate propunerile în dezbateri tehnice şi dezbateri publice. Astăzi vor avea loc încă două consultări, cu Asociaţia Oraşelor şi cu societatea civilă, apoi încă alte trei zile de dezbateri publice”, a menţionat Cristian Ghinea.

Parlamentul European a aprobat miercuri Mecanismul de redresare şi rezilienţă, conceput pentru a ajuta ţările UE să combată efectele pandemiei de COVID-19, se arată într-un comunicat de presă al legislativului comunitar, decizia fiind salutată de Comisia Europeană.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate