marți, decembrie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiExterneRusia Teroristă a emis un mandat de căutare pe numele preşedintelui Curţii...

Rusia Teroristă a emis un mandat de căutare pe numele preşedintelui Curţii Penale Internaţionale

Rusia l-a adăugat, luni, pe preşedintele Curţii Penale Internaţionale (CPI), polonezul Piotr Hofmanski, pe lista sa cu persoane căutate, fără a preciza însă motivul, relatează AFP.

Căutat în cadrul unei anchete penale„, a precizat Ministerul rus de Interne în baza sa de date cu persoane căutate, potrivit agenţiilor de presă TASS şi RIA Novosti.

În primăvara acestui an, CPI a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru rolul său în deportarea ilegală de copii ucraineni.

Deşi Rusia nu este membră a CPI, mandatul de arestare îi limitează preşedintelui rus libertatea de mişcare. Putin a trebuit să renunţe din acest motiv să participe la un summit în Africa de Sud în august.

Arestarea lui Putin ar fi o „declarație de război” la adresa Rusiei și ar amenința „securitatea, pacea și ordinea statală” în Africa de Sud – a afirmat atunci președintele sud-african Cyril Ramaphosa, pe fondul unei dezbateri naționale asupra acestui subiect.

Procurorul CPI, Karim Khan, a fost şi el adăugat în luna mai de Moscova pe lista sa cu persoane căutate.

Vladimir Putin şi comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, sunt acuzaţi de CPI de crime de război pentru „deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate din Ucraina în Rusia, acuzaţii respinse de Moscova.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate