vineri, iulie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăRusia vrea să participe la reconstrucția post-conflict a Afganistanului și cere deblocarea...

Rusia vrea să participe la reconstrucția post-conflict a Afganistanului și cere deblocarea rezervelor monetare ale acestei țări, înghețate în SUA

Rusia a îndemnat luni la deblocarea rezervelor monetare ale Băncii Centrale a Afganistanului îngheţate în SUA după ce talibanii au preluat controlul, atenţionând că în caz contrar traficul ilegal de droguri şi de arme va exploda, informează AFP, citată de Agerpres.

”Dacă partenerii noștri occidentali se îngrijorează într-adevăr pentru soarta poporului afgan, atunci nu trebuie să-i creeze probleme suplimentare prin îngheţarea rezervelor în aur sau devize”, a declarat la postul Rossiya-24 trimisul prezidențial rus în Afganistan, Zamir Kabulov.

Potrivit lui Kabulov, este o urgenţă ca ”aceste rezerve să fie dezgheţate pentru a susţine cursul monedei (afgane), care se prăbuşeşte”.

Kabulov a atenţionat că fără aceste rezerve noua putere din Afganistan va fi tentată să se întoarcă spre traficul ilegal de opiacee şi să vândă pe piaţa neagră armele abandonate de armata afgană şi SUA.

El a mai spus că  Rusia este pregătită să participe la eforturile internaționale în favoarea reconstrucției socio-economice a Afganistanului.

„Ne-am declarat invariabil disponibilitatea de a participa la eforturile internaționale pentru reconstrucția post-conflict a Afganistanului. Acest moment se apropie”, a spus el, potrivit agenției ruse de știri TASS.

„O mare conferință internațională urmează să fie convocată pentru a decide ce proiecte urmează să fie gestionate în primul rând. Aceasta nu este doar prioritatea Rusiei, ci o prioritate a multor alte țări. (…) Nu ar trebui doar să criticăm și să condamnăm producția de stupefiante în Afganistan. Trebuie să propunem o alternativă susținută de instrumentele financiare și economice corespunzătoare” – a mai declarat trimisul prezidențial rus în Afganistan, Kabulov.

Rezervele brute ale Băncii Centrale a Afganistanului se ridicau la 9,4 miliarde de dolari la sfârşitul lui aprilie, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI). Majoritatea acestor fonduri sunt deţinute în afara Afganistanului.

Washingtonul a anunţat că talibanii nu vor avea acces la rezervele deţinute în SUA, fără a preciza la cât se ridică acestea.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate