joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăÎntâlnirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Joe Biden a fost amânată pentru...

Întâlnirea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu Joe Biden a fost amânată pentru 1 septembrie

Întîlnirea lui președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, cu Joe Biden, președintele SUA a fost amânată pentru 1 septembrie, la cererea părții americane, din cauza problemelor privind evacuarea persoanelor din Afganistan – a declarat purtătorul de cuvânt al preșdintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, citat de Ukrinform.

„Amânarea se datorează unei cereri din partea Statelor Unite, deoarece termenul stabilit de talibani pentru evacuarea persoanelor din Afganistan expiră pe 31 august. Este clar că problemele de securitate sunt foarte critice acum și este evident că partea americană dorește să acorde cât mai multă atenție evacuării cetățenilor”, a spus purtătorul de cuvânt.

Inițial, întîlnirea celor doi șefi de stat fusese programată pentru 30 august, ulterior a fost amânată pentru 31 august, iar apoi pentru 1 septembrie.

„Vizita va confirma sprijinul de neclintit al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în contextul agresiunii în derulare a Rusiei”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Săptămâna trecută, ministrul de externe Dmitro Kuleba a spus că întâlnirea, care inițial era programată pentru 30 august, a fost amânată pentru 31 august.

Apoi, purtătorul de cuvânt al președintelui, Serghei Nikiforov, a explicat că amânarea ședinței președinților se datorează extinderii formatului și organizării comunicării față în față între liderii celor două state.

Nikiforov a asigurat că partea ucraineană a acceptat o astfel de cerere cu înțelegere și sprijină partenerii americani.

El a mai menționat că întâlnirea lui Biden cu premierul israelian Naftali Bennett a fost amânată de mai multe ori cu o zi înainte. Acest lucru s-a datorat și situației din Afganistan, în special exploziilor din Kabul, a precizat el.

„Înțelegem perfect solicitarea partenerilor noștri și așteptăm cu nerăbdare întâlnirea cu președintele Statelor Unite „, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Zelenski.

În același timp, el a informat că schimbarea datei nu afectează formatul, iar ședința într-o compoziție extinsă a delegațiilor și a președinților față în față rămâne relevantă.

Nikiforov a adăugat că delegația ucraineană condusă de Volodimir Zelenski va pleca astăzi în Statele Unite și va reveni duminică, 5 septembrie.

Kievul şi Moscova sunt în dispută de când Rusia a anexat de la Ucraina peninsula Crimeea în 2014 şi i-a susţinut pe separatişti în conflictul din regiunea Donbas din estul Ucrainei, despre care Kievul spune că a făcut 14.000 de morţi.

Cei doi lideri vor discuta despre securitatea energetică, precum şi despre sprijinul Casei Albe pentru „eforturile preşedintelui Zelenski de a combate corupţia şi de a implementa o agendă de reforme bazată pe valorile noastre democratice comune”, se mai menţionează în comunicat.

Întâlnirea are loc după ce administraţia Biden a anunţat luna trecută un acord cu Germania care are ca scop parţial să aplaneze îngrijorările Ucrainei în legătură cu conducta Nord Stream 2 care se construieşte sub Marea Baltică pentru a transporta gaz din regiunea arctică din Rusia în Germania.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate