marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiRușii au lovit cu rachete un mall din centrul Ucrainei, în care...

Rușii au lovit cu rachete un mall din centrul Ucrainei, în care se aflau peste 1000 de oameni

Două rachete rusești au lovit luni un centru comercial aglomerat din orașul Kremenciuk, regiunea Poltava, din centrul Ucrainei. Potrivit președintelui Volodimir Zelenski, în mall-ul lovit de rachetele rusești se aflau la acea oră peste 1000 de persoane, numărul total al victimelor nefiind încă dat publicității.

Update 10.15: Potrivit forțelor de salvare ucrainene, eforturile de la fața locului continuă, iar bilanțul a urcat la 18 morți. Un număr de 59 de persoane au primit îngrijiri medicale, iar 25 dintre ele sunt la terapie intensivă. Dmitro Lunin a declarat: „Alte 36 de persoane sunt date dispărute. Continuăm căutările. Mai mult de o mie de oameni au lucrat toată noaptea printre ruine – salvatori, polițiști, medici și voluntari”.

Luni seara, la orele 22.41, Dmitro Lunin, guvernatorul regiunii Poltava, anunța pe Telegram un bilanț al victimelor decedate în urma atacului rusesc cu rachete asupra mallului din Kremenciuk, și anume 13 morți.

Lunin a denunțat atacul asupra mall-ului din Kremenchuk drept „crimă de război” și „crimă împotriva umanității”, afirmând că a fost un „act cinic de teroare împotriva populației civile”, transmite Aljazeera.

Potrivit șefului adjunct al biroului președintelui, Kirilo Timoshenko, obiectivul nu prezintă „nicio amenințare pentru armata rusă” și nu are „nicio valoare strategică”, el acuzând Rusia că sabotează „încercările oamenilor de a trăi o viață normală, care îi înfurie atât de tare pe ocupanți”.

Președintele Zelenski a precizat luni că peste 1.000 de persoane se aflau în centrul comercial în momentul atacului.

„Ocupanții au tras cu rachete în centrul comercial, unde erau peste o mie de civili. Mall-ul este în flăcări, salvatorii luptă cu focul, numărul victimelor este imposibil de imaginat. Rusia continuă să-și pună neputința asupra cetățenilor obișnuiți. Este inutil să speri la umanitate din partea ei”, a scris Zelenski luni pe Telegram.

Kremenciuk este un oraș industrial cu 217.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie și este sediul celei mai mari rafinării de petrol din Ucraina.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate