Salariile şi sporurile bugetarilor vor fi înghețate în 2021 la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2020, valoarea punctului de amendă rămâne la 145 lei, se menţionează într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
De asemenea, voucherele de vacanţă în cuantum de 1.450 lei vor fi acordate şi anul viitor, însă vor fi emise doar în format electronic.
„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se arată în proiect.
În 2021 valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit rămâne la nivelul de 6.240 lei.
„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se menţionează în nota de fundamentare.
Sporurile bugetarilor, înghețate la nivelul lui 2020
Totodată, se propune ca valoarea fixă a punctului de amendă să fie menţinută la cuantumul din prezent, respectiv 145 lei.
De asemenea, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publice şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2020.
Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine în 2021 cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Începând cu luna ianuarie 2021, instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională acordă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare.
În ceea ce priveşte venitul minim de incluziune (beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială), acesta va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022.