duminică, iulie 3, 2022
AcasăAgenda ZileiSBU: Alți trei trădători ucraineni, care transmiteau pe internet informații către FSB...

SBU: Alți trei trădători ucraineni, care transmiteau pe internet informații către FSB și GRU, reținuți de Serviciul de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut recent, alți trei agenți ai serviciilor secrete ruse care transmiteau rușilor, pe internet sau prin alte mijloace de comunicații, coordonatele forțelor militare ucrainene din zonă, precum și alte date de interes pentru invadatori, la care aveau acces.

Primul dintre aceștia a fost reținut în suburbiile Harkovului și s-a dovedit a fi un rezident local recrutat recrutat pe internet de FSB.

Potrivit serviciului secret ucrainen, bărbatul a înregistrat, la instrucțiunile coordonatorului rus, locația unităților Forțelor Armate ale Ucrainei și a altor formațiuni militare din regiune. Rușii erau interesați, printre altele, de coordonatele punctelor de control și a fortificațiilor militare.

Forțele speciale ale SBU l-au reținut pe trădător chiar în timp ce se îndrepta spre îndeplinirea unei alte misiuni date de ruși.

Iată filmul reținerii agentului FSB:

Anchetatorii SBU l-au informat pe cel reținut cu privire la suspiciunea infracțiunii prevăzute în articolul 114-2 din Codul Penal ucrainean (difuzarea neautorizată a informațiilor despre locația Forțelor Armate ale Ucrainei).

Trădătorul riscă până la 12 ani de închisoare.

O săteancă radicalizată, racolată de GRU, transmitea informații spre armata ucraineană dar și despre adăposturile civililor

Al doilea trădător a fost reținut pe 10 iunie, în regiunea Zhytomyr, și este o femeie care le transmitea rușilor informații despre apărătorii ucraineni din acea regiune.

Ea a fost racolată de serviciul secret al armatei ruse (GRU) de pe o rețea de socializare în care exprima o poziție agresivă pro-rusă și pe care răspânde conținut anti-ucrainean, potrivit SBU.

După învazia rusă pe scară largă în districtee nordice ale regiunii Zhytomyr, săteanca racolată de GRU a primit instrucțiuni detaliate de la ofițerul rus care o racolase, cu privire la modalitățile de colectare și transfer a informațiilor de care era nevoie.

Potrivit SBU, informațiile solicitate de ruși erau foarte importante pentru ei întrucât erau chiar din localitatea ocupată temporar de ruși și în care forțele armate ale Ucrainei se deplasau pentru a a o elibera de trupele de ocupație.

Astfel, inamicul rus era interesat de:

  • Amplasarea obiectivelor militare și a depozitelor de armament
  • Unități ale forțelor armate ale Ucrainei, numărul acestora, tipurile de arme deținute, locațiile de desfășurare și direcțiile de mișcare, în primul rând cele de pe calea ferată,
  • Coordonatele locurilor de staționare temporară a militarilor ucraineni și date despre clădirile și forțele locale de apărare teritorială.

În plus, din proprie inițiativă, trădătoarea a transmis țării agresoare date și despre clădirile de adăpostire și despre subsolurile acestora.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite mijloace de comunicare cu coordonatorii din serviciile de informații militare ruse, iar reținuta a recunoscut cooperarea cu inamicul și a depus mărturie despre activitățile sale ilegale, potrivit SBU.

Ea riscă o pedeapsă de la 15 ani de închisoare, la închisoare pe viață.

O altă inconștientă, de 18 ani, trăda din proprie inițiativă

Al treilea trădător reținut luna trecută este, potrivit anticorupție.md, o tânără ucraineancă de 18 ani, din localitatea Bahmut (regiunea Donețk), care a fost reținută și învinuită de trădare de patrie. Ea ar fi transmis rușilor coordonatele locurilor de desfășurare a trupelor ucrainene prin intermediul unei rețele de socializare.

Reținerea trădătoarei de 18 ani din Bahmut (Donețk)

Potrivit Parchetului Regional din Donețk, în perioada mai-iunie 2022, cetățeanca de 18 ani a cooperat cu un reprezentant al unei agenții de securitate ruse, din proprie inițiativă. Folosind aplicațiile de pe internet, suspecta a transmis ocupanților informații despre pozițiile ocupate de armata ucraineană, dar și detalii despre echipamentele militare deținute de Forțele Armate ale Ucrainei în zona orașului Bahmut.

Forțele de ordine au înregistrat 14  transferuri de date între agentă și ruși.

Agenta sub acoperire a fost reținută în data de 10 mai și acum riscă o pedeapsă minimă de 15 ani de închisoare sau chiar detenție pe viață, potrivit procurorilor ucraineni.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate