vineri, august 12, 2022
AcasăAgenda ZileiScad ratele la credite. Indicele ROBOR se duce vertiginos în jos

Scad ratele la credite. Indicele ROBOR se duce vertiginos în jos

Vești bune pentru cei care au împrumuturi cu dobândă variabilă: scad ratele la credite pentru că indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 1,80% pe an, de la 1,85% pe an cât a fost ieri, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Pentru cei care nu știu, indicele ROBOR este cel în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Prin comparație, la începutul anului trecut, indicele ROBOR  se situa la 3,19%. În schimb, la debutul anului 2019, indicele ROBOR la 3 luni era 2,99% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 1,96%, de la 1,99%, cât era miercuri, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 2,01% pe an, de la 2,05% în şedinţa anterioară.

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,88% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2020, în scădere faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,17%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate