joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiScandalul corvetelor arată cât de putred e programul de înzestrare a Armatei

Scandalul corvetelor arată cât de putred e programul de înzestrare a Armatei

Scandalul corvetelor arată cât de putred e programul de înzestrare a Armatei, care este văzut ca o prioritate naţională şi internaţională, de deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

România și-a asumat rolul de a contribui la apărarea graniţelor NATO şi UE. „Noul scandal legat de licitaţia pentru corvete iniţiată de Ministerul Apărării demonstrează că PSD şi Dragnea nu sunt în stare să finalizeze fără suspiciuni de corupţie niciun contract, nici măcar cele mai importante, care vizează Armata Română. Acest blocaj, simultan cu atacul la şeful Armatei, nu face decât să destabilizeze flancul de est al NATO şi serveşte direct intereselor Rusiei, care luptă pentru controlul în Marea Neagră”, spun oficialii USR, într-o postare pe Facebook. 

Potrivit lui, Bogdan Rodeanu, PSD-ul lui Dragnea trebuie să înţeleagă că programul de înzestrare a Armatei nu este un obiectiv în cartea de colorat numită Program de guvernare.

Pe de altă parte, liberalul Ovidiu Raeţchi spune că vorbim despre o a doua amânare a acestui program dedicat corvetelor.

„Au avut toate condiţiile să reuşească: un pact politic prin care aveau asigurat bugetul necesar, tot sprijinul Parlamentului în aprobarea programelor cadru, suportul opiniei publice, care a înţeles de ce avem nevoie urgent de o Armată mai puternică. Iar ei ce fac? Au reuşit să blocheze aproape toate programele! Nu au bani, nu se înţeleg pe licitaţii, îşi fac singuri plângeri la Parchet, nu au capacitatea administrativă să deruleze rapid, corect şi sănătos contractele. Oamenii ăştia chiar nu înţeleg că ne-am asumat aceste programe plecând de la o ameninţare reală? Chiar cred că pot păcăli NATO spunând un lucru şi făcând în realitate cu totul altceva? Nu văd că ne facem de râs? Când provocările la Marea Neagră cresc în fiecare săptămână, cum e posibil să blochezi din nou licitaţia pentru corvete? De la un punct încolo, aceasta nu mai este doar incompetenţă (sau corupţie?) – putem deja să ne gândim la o sabotare deliberată a securităţii naţionale”, scria liberalul pe pagina sa de Facebook. 

Damen așteaptă „rezultatele” din scandalul corvetelor

Reprezentanții companiei Damen au declarat nu au primit informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei de corvete multifuncţionale. 

„Până la acest moment, nu au fost primite informaţii oficiale de la autorităţile române privind suspendarea licitaţiei. Acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române. Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale. Înţelegem necesitatea unor proceduri de verificare şi sprijinim în totalitate autorităţile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu stricteţe procedurile de licitaţie şi normele în vigoare”, spun oficialii companiei. 

Ministrul Apărării nu știe nimic

Pe de altă parte, Gabriel Leș, ministrul Apărării Naţionale, spune că nu ştie despre ce suspiciuni este vorba în cazul suspendării procedurii de achiziţie a corvetelor multifuncţionale.

„Autoritatea contractantă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale este Departamentul pentru Armamente, de la care am primit o informare precizând aceste două aspecte, (…) nişte suspiciuni vizavi de procedură şi o contestaţie în contenciosul administrativ făcută de unul dintre competitori pentru anularea Hotărârii de Guvern care reglementează această achiziţie. Am primit o informare pe această temă, dar le-am citit doar să fiu informat cât de cât, însă aş dori să nu mă pronunţ, o las pe seama Parchetului, să vedem ce vor spune ei”, a declarat Leş, într-o intervenţie telefonică la Digi 24. 

În schimb, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, susţine că Guvernul a reuşit să compromită procesul de înzestrare a Armatei Române, precum şi angajamentele internaţionale ale ţării noastre. 

„Prima ispravă de pomină a Guvernului Dăncilă după preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE este suspendarea procedurii de achiziţie a corvetelor pentru Armata Română. De altfel, MApN nu a reuşit să ducă la bun sfârşit nicio achiziţie majoră de tehnică militară în 2018, în ciuda alocării unui procent de 2% din PIB pentru Apărare. O asemenea situaţie demonstrează incapacitatea Guvernului de a-şi îndeplini atribuţiile funcţionale. Guvernul a reuşit astfel să compromită atât procesul de înzestrare a Armatei Române, cât şi angajamentele internaţionale ale ţării noastre. Prin asemenea decizii, Viorica Dăncilă nu pune în pericol doar România, ci şi întreaga Europă”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate