Scenariul izolării României în UE în contextul acțiunilor anti-justiție și pentru protejarea celor care au condus represiunea din 10 august devine tot mai serios, a declarat deputatul PNL, Ovidiu Raețchi.
“Scenariul izolării României în UE în contextul acțiunilor anti-justiție și pentru protejarea celor care au condus represiunea din 10 august devine tot mai serios. Orice om responsabil din ministere, orice parlamentar PSD-ALDE care nu își dorește să devină total nefrecventabil în Europa trebuie să blocheze măsurile prin care Dragnea încearcă să își curețe cazierul și trebuie să se delimiteze de abuzurile iliberale ale grupării Liviu Dragnea- Carmen Dan-conducerea Jandarmeriei”, a spus deputatul.
Scenariul izolării României în UE și avertismentele
România a primit numeroase avertismente europene în chestiunea statului de drept și a luptei anti-corupție în ultimul an pe care le redăm în listă completă:
Ianuarie 2018. Jean Claude Juncker și vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans lansează un avertisment în care cer Parlamentului să „regândească” modificarea Legilor justiției și a Codurilor penale și avertizează cu privire la pericolul regresării.
Februarie 2018. Comisarul pentru justiție Vĕra Jourovà a declarat că reforma sistemului judiciar pune sub semnul întrebării șansele României de a fi scoasă de sub monitorizarea Comisiei Europene.
Februarie 2018. Eurodeputata portugheză Ana Gomes: „Este uimitor cum Liviu Dragnea rămâne o persoană importantă în structurile de putere din România în condițiile în care este acuzat că a folosit în mod incorect fonduri europene. Eu nu acopăr colegi care sunt corupți doar pentru că sunt socialișt”.
Martie 2018. Comisia Europeană: „Rezultatele bune ale institutiilor judiciare in lupta impotriva coruptiei au fost in mare parte afectate de evenimentele din ultimul an. Reformele in curs ale legilor justitiei risca sa dauneze independentei judiciare si sa desfiinteze progresele realizate in ultimii 10 ani”.
Mai 2018. România se află printre țările care nu respectă procedurile și recomandările Grupului de State împotriva Corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei, conform raportului anual al organismului. GRECO a solicitat puterii de la București „să se abţină în a vota alte amendamente la legile penale care ar slăbi capacităţile sale anticorupţie”.
Iulie 2018. Comisia Europeană avertizează România că nu va ezita să ia măsurile care se impun pentru a se asigura că modificarile aduse Codului Penal respectă legile UE în domeniul justiției.
August 2018. Social-democrații din Danemarca cer excluderea PSD-ului condus din Liviu Dragnea din Partidul Socialiștilor Europeni.
Septembrie 2018. Europarlamentar olandez ALDE, după o întâlnire cu președintele Senatului: „Tăriceanu dă vina pe statul paralel în privinţa statului de drept. Doar perdele de fum”. Manfred Weber, liderul PPE din Parlamentul European: „Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România. Nu vom negocia în ceea ce priveşte statul de drept „.