miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAgenda ZileiSchimb de prizonieri: Rușii au eliberat, la schimb, 10 prizonieri de război...

Schimb de prizonieri: Rușii au eliberat, la schimb, 10 prizonieri de război străini, într-o acțiune mediată de prințul moștenitor al Arabiei Saudite

Rusia a eliberat miercuri zece combatanţi străini luaţi prizonieri în războiul din Ucraina, eliberarea lor survenind în urma unei acţiuni de mediere desfăşurată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a anunțat miercuri Ministerul saudit de Externe, citat de Reuters și AFP.

Pe lista prizonierilor eliberaţi se regăsesc cinci britanici, doi americani, un marocan, un suedez şi un croat, iar aceştia au fost aduşi miercuri cu un avion în Arabia Saudită, iar autoritățile acestei țări „facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranță” acasă, potrivit unui comunicat al ministerului.

Anunțul a fost publicat de ministerul saudit de Externe și pe contul de Twitter al prințului moștenitor al Arabiei Saudite.

Cei doi americani eliberați sunt, potrivit CNN, Alexander John-Robert Drueke, în vârstă de 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, și Andy Tai Ngoc Huynh, în vârstă de 27 de ani, din Hartselle, Alabama. Ei au fost capturați în timp ce luptau pentru Ucraina la nord de Harkov în iunie.

Premierul britanic Liz Truss a salutat miercuri anunțul „extrem de binevenit” al eliberării celor cinci britanici ținuți în captivitate de Rusia.

„O veste extrem de binevenită: cinci cetățeni britanici reținuți de pro-ruși în estul Ucrainei au fost repatriați în siguranță”, a scris Liz Truss pe Twitter, mulțumind atât președintelui ucrainean, cât și Arabiei Saudite, care a facilitat eliberările în cadrul unui schimb între Moscova și Ucraina.

Printre britanicii dați la schimb de ruși se numără Aiden Aslin, cel  care în iunie a fost condamnat la moarte de un tribunal din autoproclamata Republică Populară Donețk și acuzat că a fost mercenar pentru Ucraina.

Pe 9 iunie, britanicii Aiden Aslin și Shaun Pinner, alături de cetățeanul marocan Brahim Saadoune, au fost condamnați la moarte după ce au fost găsiți vinovați de a fi „mercenari” pentru Ucraina de către un tribunal din RPD, a anunțat atunci presa de stat rusă.

Potrivit RIA, cei trei străini fuseseră capturați în Mariupol la mijlocul lunii aprilie, în timp ce „se antrenau în vederea desfășurării de activități teroriste”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, Franța, a solicitat insistent Federației Ruse să se asigure că pedeapsa cu moartea nu este executată.

Deocamdată, nu se știe cine sunt prizonierii eliberați, la schimb, de ucraineni.

Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc de la începutul conflictului, cel mai mare schimb de prizonieri de până acum – 144 de persoane – a avut loc în iulie.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate