miercuri, ianuarie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiBoc: mai devreme sau mai târziu se va renunţa la pensiile speciale

Boc: mai devreme sau mai târziu se va renunţa la pensiile speciale

Mai devreme sau mai târziu se va renunţa la pensiile speciale, întrucât sistemul de pensii nu îşi va putea permite să le plătească, este de părere primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc

„În privinţa pensiilor speciale, am fost acela care le-a eliminat şi am mers pe principiul contributivităţii. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu tot acolo se va ajunge, pentru că sistemul de pensii viitor nu îşi va putea permite să plătească pensiile speciale la nivelele la care sunt şi care se preconizează a creşte în continuare”, a spus Boc. 

Acesta va susţine în continuare interzicerea cumulului pensiei cu salariul peste un anumit plafon. 

„Poate acum se înţeleg mai bine greutăţile pe care le-am avut în acele momente de criză. Eu voi susţine în continuare acest punct de vedere, consider că peste un anumit plafon ar trebui să fie interzis cumulul pensiei cu salariul. Nu ştiu cum va reglementa actualul Guvern, dar consider că este o măsură de bun simţ”, a mai arătat Boc. 

Codul Administrativ, o greșeală. Se va renunța și la pensiile speciale

Mai mult, primarul Clujului, spune că noul Cod administrativ trebuia promovat prin Parlament şi nu prin ordonanţă de urgenţă. 

„Nu am apucat să îl citesc. După părerea mea, un cod administrativ trebuia să fie promovat prin Parlament, nu prin ordonanţă de urgenţă. Potrivit deciziilor Curţii Constituţionale, nu este voie să se reglementeze prin OUG regimul instituţiilor fundamentale ale statului. Care sunt aceste instituţii fundamentale? Acelea care sunt reglementate de Constituţie. După părerea mea, această ordonanţă este neconstituţională, având în vedere faptul că depăşeşte limitele în care se putea reglementa prin OUG”, a spus Boc. 

Acest a făcut referire și la alegerea şefilor consiliilor judeţene, despre care a spus că mai mult ca sigur avantajează social-democrații.  

„Alegerea directă a preşedintelui Consiliului Judeţean este în consonanţă cu principiile democraţiei şi ale statului de drept de a avea reprezentativitate şi legitimitate, pentru că atunci când eşti într-o funcţie publică de asemenea anvergură trebuie să ai în spate şi un vot din partea cetăţenilor. Este clar însă din punct de vedere politic această măsură, dacă nu este dublată de încă una – alegerea în două tururi atât a primarilor cât şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene – ea se transformă într-o măsură care avantajează partidul politic care astăzi are cei mai mulţi primari sau cei mai mulţi preşedinţi de CJ-uri”, a mai spus Boc.

Potrivit lui, pe această cale PSD încearcă să îşi conserve pierderea pe care a suferit-o la alegerile europarlamentare prin alegerea dintr-un singur tur, pornind de premisa că cei în exerciţiu au prima şansă. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate