sâmbătă, martie 15, 2025
AcasăAgenda ZileiSecretarul de stat al SUA confirmă susținerea administrației Trump în discuții cu...

Secretarul de stat al SUA confirmă susținerea administrației Trump în discuții cu președintele, premierul și ministrul de externe israelieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică, după întâlnirea cu secretarul de stat american Marco Rubio, că lucrează ”în deplină cooperare” cu președintele american Donald Trump, inclusiv la reluarea războiului din Fâșia Gaza dacă ostaticii nu sunt eliberați, transmite EFE.

”Contrar a ceea ce s-a publicat, președintele Trump și cu mine lucrăm în deplină cooperare și coordonare”, a declarat premierul Netanyahu în declarații de presă comune după întâlnirea sa cu Marco Rubio la Ierusalim.

“Avem o strategie comună pe care nu este întotdeauna posibil să o detaliem publicului, inclusiv când vor fi deschise porțile iadului”, a adăugat el, adică ceea ce a spus că se va întâmpla în cazul în care Hamas nu eliberează toți ostaticii.

În plus, premierul Netanyahu a vorbit despre amenințarea comună din partea Iranului și a asigurat că atât Israelul, cât și SUA sunt de acord “că ayatollahilor nu ar trebui să li se permită să aibă arme nucleare” și că “agresiunea Iranului în regiune trebuie inversată”.

Premierul israelian a mai spus că cei doi au avut o “conversație foarte productivă” pe o serie de probleme și a reiterat că președintele Trump “este cel mai bun prieten pe care Israelul l-a avut vreodată la Casa Albă”.

Secretarul de stat american a declarat că “Hamas nu poate continua ca forță militară sau guvernamentală” în interiorul Fâșiei Gaza și că “trebuie eradicat”, în conformitate cu obiectivele de război repetate duminică de premierul Netanyahu.

Marco Rubio s-a întâlnit și cu ministrul israelian de externe, Gideon Saar, care a declarat într-un comunicat că a discutat cu oficialul american despre modalitățile de consolidare a relațiilor cu țările din Acordurile Abraham datorită cărora în 2020 Israelul și-a normalizat relațiile cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain și apoi cu Maroc. Israelul își dorește de mult timp să facă același lucru cu Arabia Saudită.

Saar a mai informat că au discutat și despre transferul mai multor ambasade la Ierusalim – un gest pe care Donald Trump l-a făcut în primul său mandat la Casa Albă -, “lupta juridică împotriva Israelului” la Curtea Penală Internațională și reducerea antisemitismului.

Israelul consideră Ierusalimul (inclusiv partea sa de est, ocupată în 1967 și anexată unilateral în 1980) drept capitala sa unică și indivizibilă, contrar majorității comunității internaționale. Doar SUA, Guatemala, Honduras, Kosovo, Papua Noua Guinee și din decembrie Paraguay au deschise ambasade la Ierusalim.

Înaintea întrevederii de duminică cu președintele israelian Isaac Herzog, secretarul de stat american a dat asigurări, în declarații de presă, că președintele Donald Trump este “ferm și profund angajat în ce privește obiectivul de a aduce absolut fiecare ostatic acasă”.

Liderul de la Casa Albă este, de asemenea, angajat “să nu se odihnească, să nu tacă, să nu uite până când toți se întorc acasă”, a mai declarat presei Rubio alături de Herzog, cu puțin timp înainte de începerea întâlnirii la reședința prezidențială din Ierusalim.

Marco Rubio a subliniat ca prioritate activitatea comună a administrației SUA și a guvernului israelian de a aduce ostaticii înapoi. A subliniat, de asemenea, printre provocările regionale cu care se confruntă Israelul, situația din sudul Libanului, unde Israelul își menține trupele, situația din Siria după căderea președintelui Bashar al-Assad și, mai presus de toate, relația cu Iranul.

“Am urmărit întotdeauna pacea și am vrut întotdeauna pacea în regiunea noastră. Și cred că vizita sa aici, precum și capacitatea sa de a schimba și influența regiunea noastră sunt enorme și pot aduce o mare speranță oamenilor noștri și oamenilor din regiune”, a declarat, la rândul său, președintele Israelului.

Președintele Isaac Herzog a subliniat, de asemenea, eforturile Israelului de a-i readuce acasă pe cei 73 de ostatici rămași în Fâșia Gaza (70 capturați de Hamas în atacul din 7 octombrie și trei care se aflau anterior în enclavă).

În declarațiile sale, Marco Rubio s-a concentrat pe regimul iranian, asigurând că în spatele unor grupuri precum Hamas sau grupul șiit Hezbollah din Liban, precum și a fostului președinte sirian Assad sau a rebelilor houthi din Yemen se află Iranul.

“Continuă să fie o provocare fundamentală în fața noastră, dar să știți că nu a existat un avocat mai puternic pentru statul Israel la Casa Albă decât președintele Trump, pe care am onoarea să îl servesc ca secretar de stat”, a spus el.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate