Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina şi a afirmat că NATO, nu Moscova, va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei.
”În ultimele săptămâni, Rusia a deplasat mii de trupe pregătite pentru luptă la frontierele Ucrainei. Este cea mai amplă comasare de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014. De asemenea, în ultimele zile, câțiva soldați ucraineni au fost uciși în estul Ucrainei. Mobilizarea militară considerabilă de trupe ale Rusiei este nejustificată, inexplicabilă și profund îngrijorătoare. Rusia trebuie să pună capăt acestei mobilizări militare în Ucraina și în jurul acesteia, să renunțe la provocări și la escaladarea conflictului” – a declarat secretarul general al NATO, Stoltenberg, într-o conferință de presă de la Bruxeklles, alături de ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.
El a mai spus că doar cei 30 de aliați din NATO trebuie să decidă când va fi pregătită Ucraina pentru aderare la NATO și nimeni altcineva nu are dreptul să încerce să se amestece sau să interfereze în acest proces.
”Acesta este și motivul pentru care susținem eforturile Ucrainei de reformare și modernizare, reforma este singura cale, cea mai bună cale spre integrarea euroatlantică și respingem cu tărie ideea conform căreia Rusia are un fel de drept de veto de a nega dreptul suveran al altei țări în a decide propria cale, inclusiv din ce fel de alianțe de securitate să facă parte, cum ar fi apartenența la NATO” a spus Jens Stoltenberg
Dmitro Kuleba, la rândul său, a cerut sprijin pentru descurajarea Rusiei în escaladarea conflictului dintre cele două țări.
”La nivel operaţional, avem nevoie de măsuri care vor descuraja Rusia şi care vor limita intenţiile sale agresive. Acest lucru ar putea fi … o nouă rundă de sancţiuni care ar putea creşte preţul agresiunii ruse. Acesta ar putea fi un sprijin direct menit să consolideze capacităţile de apărare ale Ucrainei, întrucât ştim că Rusia nu precupeţeşte niciun efort pentru a împiedica ţări terţe să coopereze cu Ucraina în sectorul apărării. Rusia lucrează asiduu pentru a ne submina capacităţile de apărare” – a mai spus ministrul ucrainean de externe.
”Există doar un singur lucru pe care aș vrea să-l evidențiez aici. Prețul, unele măsuri, despre care vorbim, pot părea costisitoare, dar prețul prevenirii va fi totuși mai mic decât prețul opririi războiului și atenuării consecințelor acestuia. Deci, este mai bine să acționăm acum pentru a împiedica Rusia să escaladeze în continuare situația. (…)
În 2014, era de neimaginat că Rusia va ajunge la ocuparea Crimeei și a Donbassului. Aș dori să reamintesc că planul inițial al strategiilor rusești a fost acela de a reduce Ucraina la jumătate și de a crea o entitate politică numită Noua Rusie, Novorossiya. Acest plan a eșuat, din cauza contramăsurilor eficiente luate de statul ucrainean și a sacrificiului soldaților și ofițerilor noștri” – a încheiat șeful diplomației de la Kiev.