vineri, mai 27, 2022
AcasăAdministrație publicăSenatorii vor să umble la ratele creditelor românilor...tacit

Senatorii vor să umble la ratele creditelor românilor…tacit

Modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, prin proiectul de lege privind aprobarea OUG 19/2019, a fost adoptat tacit de Senat. 

Ordonanţa în cauza avea termenul de dezbatere şi vot în Senat pe 27 aprilie. Nota de adoptare tacită a fost citită în plen de preşedintele de şedinţă, senatorul Claudiu Manda. 

„Pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului. Indicele de referinţă pentru credite acordate în lei cu dobânda variabilă se publică în fiecare zi lucrătoare pe website-ul Băncii Naţionale a României”, potrivit OUG 19/2019.

De asemenea, indicele de referinţă se calculează la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituţie de credit pentru trimestrul următor. 

Deşi Comisia economică, industrii şi servicii din Senat a votat pe 16 aprilie, la propunerea preşedintelui comisiei, Daniel Zamfir, un amendament la OUG 19/2019 potrivit căruia noul indice ROBOR, bazat pe tranzacţii, s-ar putea aplica şi contractelor în derulare, acesta nu este luat în considerare, Camera Deputaţilor urmând să fie sesizată, în urma adoptării tacite, cu ordonanţa în forma adoptată de Guvern. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate