vineri, septembrie 22, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăSenatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a fost trimis în...

Senatorul PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, a fost trimis în judecată de DNA pentru angajarea fictivă a unei consiliere

Fostul ministru PSD al Sănătății, senatorul Florian Bodog, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că a angajat pe postul de consilier personal o persoană care a fost plătită fără ca aceasta să se prezinte vreodată la serviciu sau să fi prestat vreo activitate legată de Ministerul Sănătății.

Persoana angajată fictiv de fostul ministru Bodog, pentru care acesta a semnat prin falsificarea semnăturii ”consilierei” protejate de el, atît fișele de prezență colectivă la serviciu, cât și contractele individuale de muncă ale acesteia și o declarația pe proprie răspundere.

Protejata lui Bodog se numește Olivia Andreea Marcu (fostă Baciu) și a fost trimisă și ea în judecată, în același dosar, fiind acuzată de săvîrșirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BODOG FLORIAN DOREL, senator în Parlamentul României, la data faptelor având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

  • abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale),
  • fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale),
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni);

MARCU (fostă BACIU) OLIVIA ANDREEA, la data faptelor angajată în funcţia de consilier personal al ministrului Sănătăţii, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale)”, a transmis luni DNA.

În rechizitoriul întocmit, procurorii afirmă că, în calitate de ministru al Sănătăţii, Florin Bodog  ar fi acţionat în mod direct pentru ca Marcu Olivia Andreea, angajată în funcţia de consilier personal, să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

”Concret, în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018, inculpatul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că angajata sa în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu ar fi luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului, inculpata Marcu Olivia Andreea, ar fi obţinut drepturi salariale necuvenite de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, susţine DNA.

În acelaşi context, în perioada februarie – octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecinţe juridice.

Ministerul Sănătăţii a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 75.656 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere că, la data săvârşirii faptelor, Bodog avea calitatea de ministru în Guvernul României, iar faptele aveau legătură cu atribuţiile de serviciu ale acestuia.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate