joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiSindromul Havana: Vertij sever al ofițerilor CIA, perpeliți de GRU la cuptorul...

Sindromul Havana: Vertij sever al ofițerilor CIA, perpeliți de GRU la cuptorul cu microunde din sufrageria spionajului internațional de la Viena

Statele Unite au anunțat sâmbătă că investighează cauzele care au dus la problemele grave de sănătate cu care se confruntă mai mulți diplomați și responsabili ai guvernului american de la Viena, care acuză simptome similare ”sindromului Havana”. De la instalarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA,  aproximativ 24 de ofițeri de informații americani, diplomați și alți oficiali guvernamentali aflați la post sau în misiune la Viena au raportat simptome similare cu sindromul Havana . 

Oficialii americani spun că numărul cazurilor noi din capitala Austriei – care este de mult timp puntea de legătura dintre spionajul SUA și cel rusesc – este acum mai mare decât numărul raportat de oficialii din orice oraș, cu excepția Havanei, capitala Cubei, unde au fost raportate primele cazuri în urmă cu 5 ani.

Sindromul Havana, care poartă numele locului unde a fost semnalat pentru prima dată, se referă la o boală încă misterioasă ce produce ”anumite anomalii cerebrale”, ale cărei simptome, potrivit celor afectați, sunt similare vertijului, cu amețeli, pierderea echilibrului, pierderea auzului, anxietate, descrise ca o ”ceață cognitivă”.

Boala a apărut pentru prima dată în perioada 2016-207, la diplomații și ofițerii CIA din capitala Cubei, iar într-o primă etapă SUA au acuzat Cuba de ”atacuri sonice” comise asupra oficialilor americani, acuzații respinse însă de Havana. Ulterior, apariția acestor simptome la oficiali americani aflați și în alte părți ale lumii, precum China și Rusia, au mutat atenția asupra posibilului vinovat către Rusia, adversarul tradițional al americanilor și capabil de un asemenea atac pe scară largă.

Cazuri misterioase de vertij printre spioni apar peste tot în lume

După evenimentele din Cuba, au apărut mai multe cazuri similare în alte țări.

În 2017, un ofițer CIA s-a trezit cu un vertij sever într-o cameră de hotel din Moscova.

În 2018, mai mulți diplomați americani de la consulatul Guangzou din China au raportat simptome asemănătoare.

La începutul lui iunie 2019, doi angajați ai Casei Albe au raportat simptoame asemănătoare sindromului Havana într-un hotel din Londra, în timpul vizitei de atunci, din Marea Britanie, a președintelui Donald Trump. Una dintre victime, a raportat ulterior un incident similar în apropierea casei sale din Virginia.

Au mai fost raportate cazuri în apropierea Casei Albe, în Columbia, Kârgâstan, Uzbekistan și alte locuri.

Până la schimbarea lui Trump din funcția de președinte al SUA, nu au fost raportate astfel de cazuri la Viena, ele apărând după instalarea noului președinte.

Până la sfârșitul lunii mai 2021, au fost raportate astfel peste o sută treizeci de cazuri posibile în întreaga lume, scrie The New Yorker. Dintre acestea, aproximativ 50 de cazuri au fost raportate de ofițeri CIA. Restul erau în mare parte militari americani și personalul Departamentului de Stat și membrii familiei lor.

Cazurile de la Viena au fost dezvăluite, vineri, de revista The New Yorker și apoi confirmate de Departamentul de Stat al SUA, care a spus că „investighează” situația.

Ipoteză de lucru: GRU perpelește ofițeri CIA la ”cuptorul” cu microunde până le sar datele din telefon

Potrivit oamenilor de știință ”atacurile” ar putea proveni de la niște ”microunde pulsatile”, dar încă nu s-a dovedit această ipoteză.

Oficialii americani suspectează că responsabili de aceste ”atacuri” sunt agenții serviciului de spionaj militar al Rusiei, GRU.

Ipoteza lor de lucru ar fi, potrivit publicației americane The New Yorker, că agenții ruși au folosit dispozitive cu radiații microunde asupra oficialilor americani într-o posibilă încercare de a le accesa și fura datele sensibile de pe laptopuri sau smart-phonuri, numai că ipoteza nu a putut fi confirmată cu dovezi concrete.

FBI, deși lucrează de mult pentru deslușirea aceste probleme, nu a reușit să găsească vreo dovadă a atacului extern asupra agenților americani.

Ministerul Afacerilor Externe austriac a informat într-un comunicat că lucrează împreună cu autorităţile americane la o anchetă comună, în conformitate cu rolul Austriei de „ţară gazdă”. „Tratăm aceste rapoarte cu toată seriozitatea (…) Securitatea diplomaţilor trimişi în Austria şi a familiilor lor este prioritatea noastră absolută”, subliniază comunicatul.

Austria găzduieşte un important număr de diplomaţi străini care lucrează pentru organizaţii internaţionale cu sediul la Viena, dar este și o tradițională placă turnantă, sau o ”casă comună” a spionajului internațional, unde operează ”la liber”, nestingheriți, spioni de toate calibrele din Rusia, China, SUA, Iran etc.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate