luni, noiembrie 28, 2022
AcasăAgenda ZileiUndă verde pentru SACET, sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei

Undă verde pentru SACET, sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei

Creditorii ELCEN au dat undă verde pentru sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET. 

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a aprobat, în unanimitate, planul de reorganizare al celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de  încălzire centralizată din Bucureşti. 

„Este un pas important în eforturile tuturor părților implicate, ale creditorilor ELCEN și ale Municipalității, de a rezolva problemele economice ale ELCEN și RADET, ambele aflate în insolvență, și a trece la dezvoltarea sistemului de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET,  care va furniza apă caldă și căldură pentru peste 1,2 milioane de bucureșteni”, afirmă Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN. 

Soluția de reorganizare a ELCEN vizează, în esență, transferul de active din patrimoniul ELCEN către compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum și RADET va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei –  SACET,  care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureșteni.

Potrivit planului ELCEN, transferul de active și activități este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

Printre măsurile vizate se află și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei. Plata creanței este propusă să fie realizată în termen de 3 ani.
Planul de reorganizare vizează, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de 
lei.

„Aprobarea de către toți creditorii a planului de reorganizare al ELCEN, ulterior confirmat de judecătorul sindic, este un pas semnificativ care dă undă verde pentru derularea rapidă a procesului de reorganizare a sistemului de alimentare cu energie termică, mai ales în condițiile în care ne îndreptăm spre sezonul de iarnă. Suntem convinși că Municipalitatea va face pașii necesari pentru asumarea și punerea în practică a măsurilor asumate de principiu, astfel încât SACET să intre în funcțiune în cel mai scurt timp”, a declarat Ovidiu Neacșu. 

Sistemul de alimentare cu energie termică, în derulare

Depunerea proiectelor pentru atragerea fondurilor europene nerambursabile este vital a fi realizată până la finele anului 2018, iar Municipalitatea a asigurat că va demara, imediat după confirmarea planului, toate procedurile necesare.

„Intrucât planul ELCEN a fost confirmat de judecătorul sindic la 22.10.2018 ca atare, se pot concretiza proiectele pentru retehnologizarea sistemului de încălzire al Bucureștiului”, a mai spus Ovidiu Neacșu.

Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Capitalei, are ca obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023.

Valoarea investițiilor  este estimată la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate