luni, iunie 17, 2024
AcasăAgenda ZileiPetre Daea vine cu idei despre sistemul de irigații din România, după...

Petre Daea vine cu idei despre sistemul de irigații din România, după rateurile date ca ministru

Petre Daea vine cu idei despre sistemul de irigații din România, după rateurile date ca ministru al Agriculturii în care a reușit să toate milioane de euro fără să facă mare lucru cu privire la acest aspect vital pentru fermierii români.

Potrivit fostului ministru, parlamentarii PSD vor depune un proiect de lege prin care se dă posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă posibilă pentru a iriga culturile, iar costul energiei folosite pentru pomparea acesteia urmează să fie subvenţionat de stat.


„Am lucrat la un proiect de act normativ care va pleca imediat în Parlament, va fi semnat de parlamentarii PSD, prin care modificăm legea 138, şi anume dăm posibilitatea fermierilor să ia apă din orice sursă posibilă, că se numeşte Jiu, că se numeşte Olt, Prut, Siret, că e Arieş, că e Criş, că e Ialomiţa sau Dunăre, se ia apă direct din sursă şi se aduce această apă la culturi, iar energia folosită pentru pomparea apei, indiferent că este electrică sau de alt fel, costul acestei energii să fie subvenţionat. De asemenea, tot prin modificarea legii 138, care a instituit programul naţional de irigaţii, în această modificare se prevede şi faptul că şi energia care se consumă de la staţia de pompare până la plantă trebuie să fie susţinută de la bugetul statului, în aşa fel încât fermierii să poată face faţă situaţiei critice în care ne aflăm”, a spus Daea.

Ministerul Agriculturii ar trebui să urgenteze determinarea pierderilor la faţa locului.

„Cred că acum este nevoie ca Ministerul Agriculturii să organizeze atent şi rapid modul de lucru în teren. Am dat ca soluţie, dacă durează mai mult timp, să urmărească fiecare suprafaţă în parte, să poată să modifice ordinul comun, pe care l-a semnat ministrul Oros cu ministrul Vela şi să folosească drept probă fie un filmuleţ, fie o fotografie pentru a atesta faptul că a fost cultura acolo, pentru că niciun fermier din România nu îşi întoarce propria recoltă dacă ea este bună. Nefiind viabilă, trebuie să o întoarcă imediat, pentru că timpul nu aşteaptă”, a explicat acesta.

Potrivit lui, agricultura românească a fost lăsată de izbelişte de Guvernul PNL, în condiţiile în care întreaga Românie se confruntă cu o secetă severă.

„Am invitat fermierii şi reprezentanţii din industria alimentară, din întreaga ţară, într-o videoconferinţă cu Paul Stănescu, Petre Daea, Valeriu Steriu, Adrian Rădulescu şi Daniel Botănoiu, pentru a discuta despre măsurile urgente pe care le vom lua pentru a sprijini agricultura românească şi pentru a contracara efectele devastatoare ale secetei”, a arătat PSD, într-un mesaj pe Facebook.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate