Criza migranţilor la frontiera dintre Belarus şi Polonia constituie o ”situaţie intolerabilă”, a subliniat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, care a reclamat un acces umanitar ”imediat”, notează AFP, citat de Agerpres.
”Sunt consternată că un număr mare de migranţi şi refugiaţi continuă să fie lăsaţi într-o situaţie disperată, în condiţii de temperaturi apropiate de îngheţ, la frontiera dintre Belarus şi Polonia”, a afirmat socialista Michelle Bachelet într-un comunicat.
”Îndemn statele implicate să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa şi rezolva această situaţie intolerabilă, în conformitate cu obligaţiile ce le revin, în virtutea dreptului internaţional al drepturilor omului şi al dreptului refugiaţilor”, a adăugat ea.
Subliniind că statele au obligaţia să apere dreptul la viaţă, Înaltul Comisar a arătat că ”aceste sute de bărbaţi, femei şi copii nu trebuie să fie constrânşi să petreacă nicio noapte în plus pe o vreme glacială, fără adăpost, hrană, apă şi îngrijiri medicale adecvate”.
”Răspunsurile axate puternic pe securitate şi politică ale celor două părţi – inclusiv desfăşurarea sporită de trupe – şi retorica incendiară care le însoţeşte nu fac decât să exacerbeze vulnerabilitatea şi riscurile cu care sunt confruntaţi migranţii şi refugiaţii”, a denunţat ea.
Acest apel intervine în contextul în care Polonia a anunţat miercuri că a lansat o operaţiune împotriva migranţilor masaţi la frontiera cu Belarus, arestând 50 dintre ei, şi a acuzat Minskul şi Moscova că orchestrează o criză la porţile Europei.
Între 3.000 şi 4.000 de migranţi, mai ales kurzi din Orientul Mijlociu, sunt masaţi de mai multe zile într-o zonă de pădure la frontiera estică a Uniunii Europene, în faţa unui important dispozitiv de securitate polonez destinat să-i oprească.
Europenii îl acuză pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că alimentează tensiunile eliberându-le vize migranţilor şi transportându-i până la graniţă ca răzbunare pentru sancţiunile pe care UE le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale din 2020.
Comisia Europeană a acuzat Belarusul că acționează ca „un regim de gangsteri” și a criticat „promisiunile false” ale lui Lukașenko, cu care i-a păcălit pe migranți făcându-i să creadă că vor obține intrarea în UE, potrivit CNN.
„La sosirea în Belarus, oamenii sunt împinși la graniță și forțați să intre ilegal în Uniunea Europeană”, a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano.
El a adăugat că este un „abuz” și o practică „inumană”.
La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov, complicele lui Lukașenko, a sugerat marţi Uniunii Europene să ofere Belarusului asistenţă financiară pentru ca această ţară să oprească migranţii care încearcă să ajungă în vestul Europei, la fel cu procedează cu Turcia. Lavrov susține că afluxul de migranţi este rezultatul politicii duse de UE şi NATO în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.